skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Zamiast kandyzowanych owoców można użyć suszonych owoców lub upiec ciastko bez nadzienia.
Krok 2:
Przetrzyj twaróg przez sito. Nie zaniedbuj tego kroku-twaróg sprawi, że będzie lekki, prawie przewiewny.
Krok 3:
Ubij zmiękczoną margarynę z granulowanym cukrem. Jeśli zastąpisz margarynę masłem, otrzymasz lekki, bujny krem
Krok 4:
Dobrze opłucz jajka. Dodawaj pojedynczo, za każdym razem dokładnie ubijając.
Krok 5:
Wszystkie jajka dodane, ciasto ubite.
Krok 6:
Nadeszła kolej na twaróg. Dodaj go do ciasta. Ubić.
Krok 7:
Wymieszaj mąkę ze skrobią, sodą, solą, kwasem cytrynowym i przesiej do ciasta. Wymieszać.
Krok 8:
Dodaj kandyzowane owoce. Delikatnie ugniataj, równomiernie rozprowadzając kandyzowane owoce na cieście.
Krok 9:
Posmaruj miskę multicookera margaryną (lub olejem roślinnym), ułóż ciasto. Piecz przez 1,5 godziny, a następnie odwróć i piecz przez kolejne 30 minut.
Krok 10:
Schłodzić gotową babeczkę na ruszcie, przykrytą ręcznikiem.
Krok 11:
Pokrój babeczkę na kawałki i podawaj z herbatą lub kawą. Smacznego!
Przepis na tę babeczkę obejrzałem kilka tygodni temu w aplikacji mobilnej, ale wszystko odkładałem na jej przygotowanie. A wczoraj, uciekając wcześniej z pracy, w końcu ją ugotowałam. Jeśli chcesz, możesz dodać cukier waniliowy, ale następnie zmniejsz ilość zwykłego cukru, aby nie przesadzić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g