ciasto twarogowe w powolnej kuchence

zatrzymanie nie jest możliwe! Chcę więcej i więcej! Po prostu magiczna babeczka, powiem ci! Słodki, kruchy, pachnący. Ze wszystkich babeczek moim zdaniem najsmaczniejsze są twarożki.
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 24 % 14 g
węglowodany 62 % 36 g
287 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Zamiast kandyzowanych owoców można użyć suszonych owoców lub upiec ciastko bez nadzienia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przetrzyj twaróg przez sito. Nie zaniedbuj tego kroku-twaróg sprawi, że będzie lekki, prawie przewiewny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij zmiękczoną margarynę z granulowanym cukrem. Jeśli zastąpisz margarynę masłem, otrzymasz lekki, bujny krem

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze opłucz jajka. Dodawaj pojedynczo, za każdym razem dokładnie ubijając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystkie jajka dodane, ciasto ubite.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nadeszła kolej na twaróg. Dodaj go do ciasta. Ubić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj mąkę ze skrobią, sodą, solą, kwasem cytrynowym i przesiej do ciasta. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj kandyzowane owoce. Delikatnie ugniataj, równomiernie rozprowadzając kandyzowane owoce na cieście.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj miskę multicookera margaryną (lub olejem roślinnym), ułóż ciasto. Piecz przez 1,5 godziny, a następnie odwróć i piecz przez kolejne 30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Schłodzić gotową babeczkę na ruszcie, przykrytą ręcznikiem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój babeczkę na kawałki i podawaj z herbatą lub kawą. Smacznego!

Przepis na tę babeczkę obejrzałem kilka tygodni temu w aplikacji mobilnej, ale wszystko odkładałem na jej przygotowanie. A wczoraj, uciekając wcześniej z pracy, w końcu ją ugotowałam. Jeśli chcesz, możesz dodać cukier waniliowy, ale następnie zmniejsz ilość zwykłego cukru, aby nie przesadzić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy