budyń twarogowy w powolnej kuchence

delikatny i przewiewny budyń twarogowy dosłownie rozpływa się w ustach!
AbigailAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 10 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 50 % 21 g
208 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj twaróg, oddziel żółtka od białek, wyślij białka do lodówki. Do twarogu dodaj żółtka, skrobię, śmietanę i cukier waniliowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij masę twarogową mikserem na średniej prędkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij białka w puszystą pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kontynuuj ubijanie białek, stopniowo dodając cukier, aż piana będzie błyszcząca.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Białka ubite cukrem wprowadzić do masy twarogowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj miskę multicookera masłem i ułóż zwiewne ciasto twarogowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec budyń twarogowy w trybie "Pieczenia" przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po sygnale odstaw budyń z zamkniętą pokrywką, aż ostygnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż budyń na półmisku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj na herbatę lub kawę na śniadanie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy