skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Będziemy potrzebować truskawek i cukru.
Krok 2:
Usuń działki z truskawek; dokładnie umyj jagody kilka razy w zimnej wodzie.
Krok 3:
Wybierz jagody z wody za pomocą sita, aby wszystkie zanieczyszczenia pozostały na dnie. Pozwól wodzie spłynąć.
Krok 4:
Włóż jagody do miski multicookera i przykryj granulowanym cukrem. Włącz tryb ogrzewania na 30 minut.
Krok 5:
Po zakończeniu trybu delikatnie wymieszaj. Truskawki dadzą dużo soku.
Krok 6:
Włącz tryb dżemu (deser) na dwie godziny. Jeśli twój Multicooker nie ma takiego trybu-zagotuj zawartość w dowolnym silnym trybie, a następnie przełącz na Multipowar, 100 stopni. Dżem jest przygotowywany z zamkniętą pokrywką. Po sygnale odłączamy Multicooker od sieci i zostawiamy w nim dżem na jeden dzień. W tym czasie zgęstnieje do pożądanej konsystencji.
Krok 7:
Daje około półtora litra dżemu. Jemy go bardzo szybko! Udanych półfabrykatów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g