dżem truskawkowy w powolnej kuchence

doskonały, pyszny, pachnący dżem bez kłopotów! Słodycze! Nie przechodź! W końcu dżem truskawkowy to najbardziej letnia uczta! Ugotujmy go w powolnej kuchence, to bardzo proste!
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 53 g
214 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Będziemy potrzebować truskawek i cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń działki z truskawek; dokładnie umyj jagody kilka razy w zimnej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wybierz jagody z wody za pomocą sita, aby wszystkie zanieczyszczenia pozostały na dnie. Pozwól wodzie spłynąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż jagody do miski multicookera i przykryj granulowanym cukrem. Włącz tryb ogrzewania na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po zakończeniu trybu delikatnie wymieszaj. Truskawki dadzą dużo soku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włącz tryb dżemu (deser) na dwie godziny. Jeśli twój Multicooker nie ma takiego trybu-zagotuj zawartość w dowolnym silnym trybie, a następnie przełącz na Multipowar, 100 stopni. Dżem jest przygotowywany z zamkniętą pokrywką. Po sygnale odłączamy Multicooker od sieci i zostawiamy w nim dżem na jeden dzień. W tym czasie zgęstnieje do pożądanej konsystencji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Daje około półtora litra dżemu. Jemy go bardzo szybko! Udanych półfabrykatów.

do gotowania użyto multicookera Polaris 0517 AD o mocy 860 watów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy