biszkopt na kefirze w powolnej kuchence

puszysty, miękki i przewiewny biszkopt na kefirze! Cudo! Musimy gotować! Jakie biszkopty już nie wymyślą! Ten gotuje się w powolnej kuchence, a ciasto ugniata się szybko i łatwo, na kefirze i oleju roślinnym.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 36 % 24 g
węglowodany 53 % 35 g
375 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

1. W naczyniu do ciasta rozbij jajka. Dodaj cukier i kefir, olej roślinny.
2. Dodaj tam szklankę mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
3. Partiami dodaj pozostałą mąkę i dobrze zagniataj ciasto, aż będzie gładkie.
4. Posiekaj orzechy (jeśli to konieczne, opiekaj je trochę) i dodaj do ciasta. Mieszaj, aż będzie gładka.
5. Posmaruj miskę wolnowaru cienką warstwą masła. Włóż ciasto do miski, zamknij pokrywkę multicookera i ustaw tryb pieczenia. średnio taki biszkopt przygotowuje się przez 1-1,5 godziny, w zależności od modelu multicookera. Sprawdź gotowość wykałaczką na środku biszkoptu.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy