pieczone jabłka w powolnej kuchence

pachnące, apetyczne, pyszne, dla całej rodziny! Jabłka pieczone w powolnej kuchence to przepis na prosty i szybki deser, który okazuje się nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Jako nadzienie stosuje się miód i rodzynki — takie jabłka z pewnością przypadną do gustu dzieciom.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 28 g
133 kcal
IG: 25 / 29 / 46

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec jabłka w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Jabłka są preferowane niż odmiany kwaśne, takie jak Semerenko, Granny Smith, Antonovka. Ale inne odmiany również będą działać. Wybierz rodzynki bez pestek. Miód — naturalny, wysokiej jakości, płynny. Jeśli miód jest gęsty lub kandyzowany, rozpuść go w łaźni wodnej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Rodzynki wstępnie ugotować na parze. Następnie połącz go z miodem i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj i osusz jabłka. Użyj do tego sody i twardej gąbki, aby zmyć ewentualną woskową powłokę, która pokrywa owoce, aby wydłużyć okres przydatności do spożycia. Odetnij górną pokrywkę, ostrożnie Wytnij część miąższu, uważając, aby nie uszkodzić DNA i ścian owoców.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż 2 łyżeczki do każdego jabłka. nadzienia, przykryj je pokrywkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść jabłka w wyłożonej pergaminem misce Multicooker.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ustaw tryb "pieczenia" na powolnej kuchence lub dowolny inny odpowiedni, w zależności od modelu. Ustaw czas (jeśli jest wybrany) na około 20 minut. Jeśli jabłka są bardzo gęste i duże, to dłużej, około 10 minut. Podawaj gotowe jabłka do stołu. Smacznego!

jabłka można upiec z zupełnie innymi nadzieniami lub po prostu upiec całe owoce i podać je z lodami.

jak prawidłowo gotować rodzynki na parze? Dobrze umyte rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie stanie się miękki. Odcedź i osusz ręcznikami papierowymi.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g

Podobne przepisy