skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź duże jajka,najlepiej domowe. Takie jajka są nie tylko duże, ale z reguły mają jasne żółtko, a omlet okaże się pięknym kolorem. Przed spożyciem sprawdź, czy jajka są świeże. Zanurz je w pojemniku z wodą o temperaturze pokojowej. Świeże jajka opadną na dno. Jeśli jajka unoszą się na powierzchni, lepiej ich nie używać - nie są pierwszą świeżością.
Krok 2:
Dobrze umyj jajka. Należy to zrobić, ponieważ skorupa może zawierać wiele bakterii. Wbij jajka do miski.
Krok 3:
Wymieszaj widelcem.
Krok 4:
Posolić masę omletową. Oprócz soli można również omlet z pieprzem lub dodać mieloną paprykę lub inne przyprawy i przyprawy.
Krok 5:
Wlej mleko. Może to być zwykłe mleko zwierzęce lub mleko roślinne. Zawartość tłuszczu w mleku według Twojego gustu! Takie proporcje są uważane za klasyczne: na jedno jajko na omlet pobiera się ilość mleka, która jest umieszczona w połowie skorupy tego jajka.
Krok 6:
Wymieszaj masę omletową. Robię klasyczny omlet bez dodatków. Ale jeśli chcesz, możesz dodać do masy omletowej kawałki bekonu lub kurczaka, posiekane pomidory lub paprykę, a także świeże zioła, cebulę lub czosnek.
Krok 7:
Wlej masę omletową do żaroodpornej formy. Jeśli masz formę, do której przyklejają się naczynia, najlepiej nasmarować ją niewielką ilością oleju roślinnego, aby omlet się nie przykleił.
Krok 8:
Ugotujemy omlet w multicookerze, a tutaj są dwie opcje: lub ugotujemy w misce multicookera. Następnie włóż formę z masą omletową do miski i dodaj około 100 ml zwykłej wody na dno miski. W takim przypadku gotuj w trybie Duszenia przez 15 minut.
Krok 9:
Lub będziemy gotować na parze. W takim przypadku wlej 200 ml wody do miski multicookera. Umieść formę z masą omletową na stojaku do gotowania na parze i gotuj w trybie gotowania w parku. Standardowy czas gotowania na parze w powolnych kuchenkach wynosi 10 minut, ale radzę wydłużyć go do 15 minut, aby jajka były dobrze ugotowane.
Krok 10:
Mamy taki omlet.
Krok 11:
Taki omlet jest świetny do podania na śniadanie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g