omlet z mlekiem w powolnej kuchence

delikatny i puszysty omlet ugotowany w powolnej kuchence! Gotowanie omletu w powolnej kuchence może być szybkie i proste przy minimalnym wysiłku. Omlet okazuje się bujny, delikatny i lekki. Świetnie jest podać takie danie na rodzinne śniadanie lub podwieczorek!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 9 g
tłuszcze 42 % 8 g
węglowodany 11 % 2 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź duże jajka,najlepiej domowe. Takie jajka są nie tylko duże, ale z reguły mają jasne żółtko, a omlet okaże się pięknym kolorem. Przed spożyciem sprawdź, czy jajka są świeże. Zanurz je w pojemniku z wodą o temperaturze pokojowej. Świeże jajka opadną na dno. Jeśli jajka unoszą się na powierzchni, lepiej ich nie używać - nie są pierwszą świeżością.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj jajka. Należy to zrobić, ponieważ skorupa może zawierać wiele bakterii. Wbij jajka do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posolić masę omletową. Oprócz soli można również omlet z pieprzem lub dodać mieloną paprykę lub inne przyprawy i przyprawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko. Może to być zwykłe mleko zwierzęce lub mleko roślinne. Zawartość tłuszczu w mleku według Twojego gustu! Takie proporcje są uważane za klasyczne: na jedno jajko na omlet pobiera się ilość mleka, która jest umieszczona w połowie skorupy tego jajka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj masę omletową. Robię klasyczny omlet bez dodatków. Ale jeśli chcesz, możesz dodać do masy omletowej kawałki bekonu lub kurczaka, posiekane pomidory lub paprykę, a także świeże zioła, cebulę lub czosnek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej masę omletową do żaroodpornej formy. Jeśli masz formę, do której przyklejają się naczynia, najlepiej nasmarować ją niewielką ilością oleju roślinnego, aby omlet się nie przykleił.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugotujemy omlet w multicookerze, a tutaj są dwie opcje: lub ugotujemy w misce multicookera. Następnie włóż formę z masą omletową do miski i dodaj około 100 ml zwykłej wody na dno miski. W takim przypadku gotuj w trybie Duszenia przez 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Lub będziemy gotować na parze. W takim przypadku wlej 200 ml wody do miski multicookera. Umieść formę z masą omletową na stojaku do gotowania na parze i gotuj w trybie gotowania w parku. Standardowy czas gotowania na parze w powolnych kuchenkach wynosi 10 minut, ale radzę wydłużyć go do 15 minut, aby jajka były dobrze ugotowane.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mamy taki omlet.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Taki omlet jest świetny do podania na śniadanie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy