Chuda kapuśniak ze świeżej i kiszonej kapusty w powolnej kuchence

pierwsze danie-bardzo satysfakcjonujące, super zdrowe i smaczne. Obfite, ponieważ wieloskładnikowa zupa przygotowana według tego przepisu jest bardzo gęsta. Przydatne, ponieważ w procesie uczestniczą zdrowe produkty-co kosztuje kapusta kiszona i sposób-bez smażenia i dużej ilości tłuszczu. Pyszne, ponieważ metoda gotowania jest specyficzna, a zestaw produktów jest po prostu uroczy. Podawane jako pierwsze danie. Ale jeśli okaże się gęsty, otrzymasz dwa w jednym – pierwszy i drugi. Jeśli nie pościsz, możesz dodać tzw. wybielacz w postaci kwaśnej śmietany lub śmietany ze śmietaną. Kapuśniak je chleb żytni.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
35 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli chcesz kapuśniak, przygotuj bulion mięsny w trybie - " Zupa "lub, jeśli nie ma takiej opcji,"duszenie". I gotujemy chudą kapuśniak, więc wkładając łodygi suszonych ziół, liści laurowych i ziaren pieprzu do miski multicookera, zalewamy wszystko wrzącą wodą i włączamy tryb "Zupa" (Ustaw zegar na godzinę).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas parzenia aromatycznego bulionu, szybko, przez 10 minut, przygotujemy resztę produktów do zakładki. Najpierw ustaw obraną i umytą cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój umyte i obrane marchewki w wygodnym formacie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz umyte obrane ziemniaki i po obraniu bulw pokrój je w format, który najbardziej Ci się podoba.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki z marchewką i cebulą można już włożyć do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie pokrój łodygę selera. Możesz wziąć seler i ten z bulwą. Ważna jest po prostu obecność różnych przypraw w kapuśniaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel połówki czystych suchych pieczarek na talerze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kapuśniak gotuje się już 30 minut? Wyślij seler i grzyby do miski, a po posiekaniu świeżej kapusty połącz ją z kiszoną (na pół). Natychmiast wyślemy go do multicookera. Po ugotowaniu przez 20 minut dodaj pomidora i olej roślinny rozcieńczony solanką kapusty do miski. Wymieszaj wszystko, sól do smaku, gotuj przez 10 minut i wyłącz Multicooker.

i więcej porad

jeśli gotujesz na mięsie, proces gotowania wydłuży się o 50 minut.

mięso na kapuśniak można wybrać dowolne, ale preferowana jest wołowina lub mięso z kurczaka.

jeśli kapuśniak jest gotowany ze świeżą kapustą, zakwasza się go szczawem, bulionem z jabłek Antona, solonymi grzybami.

możesz połączyć dwa rodzaje kapusty – kiszoną i świeżą, jak w tym przepisie, i czy użyć jednej rzeczy.

kapuśniak gotuje się chude, prefabrykowane (z kilkoma rodzajami mięsa), z rybami, grzybami itp.

można gotować kapuśniak bez smażenia, ale tylko przez przepłukanie wszystkich składników w niewielkiej ilości wody.

gęstość zupy zależy od Ciebie-dodając wrzącą wodę do miski multi, jeśli wydaje ci się, że zupa jest gęsta. Dlatego nie wylewaj całej wrzącej wody.

pomidora w kapuśniaku nie można dodawać-smakuje.

kawałki mięsa lub ryby można umieścić w gotowej kapuśniaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g

Podobne przepisy