skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jeśli chcesz kapuśniak, przygotuj bulion mięsny w trybie - " Zupa "lub, jeśli nie ma takiej opcji,"duszenie". I gotujemy chudą kapuśniak, więc wkładając łodygi suszonych ziół, liści laurowych i ziaren pieprzu do miski multicookera, zalewamy wszystko wrzącą wodą i włączamy tryb "Zupa" (Ustaw zegar na godzinę).
Krok 2:
Podczas parzenia aromatycznego bulionu, szybko, przez 10 minut, przygotujemy resztę produktów do zakładki. Najpierw ustaw obraną i umytą cebulę.
Krok 3:
Pokrój umyte i obrane marchewki w wygodnym formacie.
Krok 4:
Opłucz umyte obrane ziemniaki i po obraniu bulw pokrój je w format, który najbardziej Ci się podoba.
Krok 5:
Ziemniaki z marchewką i cebulą można już włożyć do miski.
Krok 6:
Następnie pokrój łodygę selera. Możesz wziąć seler i ten z bulwą. Ważna jest po prostu obecność różnych przypraw w kapuśniaku.
Krok 7:
Podziel połówki czystych suchych pieczarek na talerze.
Krok 8:
Kapuśniak gotuje się już 30 minut? Wyślij seler i grzyby do miski, a po posiekaniu świeżej kapusty połącz ją z kiszoną (na pół). Natychmiast wyślemy go do multicookera. Po ugotowaniu przez 20 minut dodaj pomidora i olej roślinny rozcieńczony solanką kapusty do miski. Wymieszaj wszystko, sól do smaku, gotuj przez 10 minut i wyłącz Multicooker.
i więcej porad
jeśli gotujesz na mięsie, proces gotowania wydłuży się o 50 minut.
mięso na kapuśniak można wybrać dowolne, ale preferowana jest wołowina lub mięso z kurczaka.
jeśli kapuśniak jest gotowany ze świeżą kapustą, zakwasza się go szczawem, bulionem z jabłek Antona, solonymi grzybami.
możesz połączyć dwa rodzaje kapusty – kiszoną i świeżą, jak w tym przepisie, i czy użyć jednej rzeczy.
kapuśniak gotuje się chude, prefabrykowane (z kilkoma rodzajami mięsa), z rybami, grzybami itp.
można gotować kapuśniak bez smażenia, ale tylko przez przepłukanie wszystkich składników w niewielkiej ilości wody.
gęstość zupy zależy od Ciebie-dodając wrzącą wodę do miski multi, jeśli wydaje ci się, że zupa jest gęsta. Dlatego nie wylewaj całej wrzącej wody.
pomidora w kapuśniaku nie można dodawać-smakuje.
kawałki mięsa lub ryby można umieścić w gotowej kapuśniaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g