mleko skondensowane o smaku toffi w powolnej kuchence

pyszne domowe mleko skondensowane o smaku dzieciństwa! Mleko skondensowane można teraz łatwo znaleźć w sklepie na każdy gust i kolor, z dowolnym dodatkiem. Ale nigdzie nie można kupić takiego, jak można gotować w domu. To mleko okazuje się bardzo smaczne z przyjemnym posmakiem karmelu i toffi z dzieciństwa. I jest przygotowywany bardzo prosto dzięki powolnej kuchence.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 84 % 27 g
144 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników. Wlej mleko do multicookera, dodaj cukier. Włącz program "Gotowanie na parze" przez 40 minut. I mieszaj, aż cukier się rozpuści. Gdy mleko się zagotuje, dodaj sodę do mieszanki, wymieszaj. Soda nie pozwoli na koagulację mleka i przyczyni się do uzyskania skondensowanego karmelowego koloru i smaku. Odparowane mleko gotujemy w programie "gotowanie na parze" z otwartą pokrywką, aby mleko nie uciekło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po upływie czasu programu ustawiamy program "gaszenie" na 1 godzinę. W tym programie mleko powinno zgęstnieć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Schłodzić mleko skondensowane i podawać jako deser do herbaty lub używać do pieczenia. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy