mleko skondensowane o smaku toffi w powolnej kuchence
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie składników. Wlej mleko do multicookera, dodaj cukier. Włącz program "Gotowanie na parze" przez 40 minut. I mieszaj, aż cukier się rozpuści. Gdy mleko się zagotuje, dodaj sodę do mieszanki, wymieszaj. Soda nie pozwoli na koagulację mleka i przyczyni się do uzyskania skondensowanego karmelowego koloru i smaku. Odparowane mleko gotujemy w programie "gotowanie na parze" z otwartą pokrywką, aby mleko nie uciekło.
Krok 2:
Po upływie czasu programu ustawiamy program "gaszenie" na 1 godzinę. W tym programie mleko powinno zgęstnieć.
Krok 3:
Schłodzić mleko skondensowane i podawać jako deser do herbaty lub używać do pieczenia. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g