skład / składniki
metoda gotowania
jak usmażyć panierowane udka z kurczaka w powolnej kuchence?
1. Opłucz udka kurczaka, zdejmij skórę i osusz.
2. Ubij jajko widelcem lub trzepaczką, co jest dla ciebie wygodniejsze, dodaj trochę soli i trochę keczupu, aby uzyskać rumiany kolor.
3. Panieruj nogi, najpierw dokładnie obtaczając je w mące, następnie zanurzając w mieszance jajecznej, a następnie w bułce tartej.
4. Wlej olej roślinny do miski multicookera i włącz tryb "smażenie". Gdy olej się rozgrzeje, rozłóż panierowane nogi i smaż na piękny złoty kolor ze wszystkich stron. Proces smażenia trwa około 25 minut. Aby skrócić czas smażenia, możesz wstępnie ugotować udka kurczaka do połowy ugotowane w tej samej powolnej kuchence, wybierając odpowiedni tryb.
5. Posyp gotowe danie sezamem.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g