udka z kurczaka w powolnej kuchence w bułce tartej

aromatyczne udka z kurczaka z chrupiącą skórką! Złote, różowe i bardzo smaczne udka z kurczaka uzyskuje się zgodnie z tym przepisem. Ze smażoną skórką i soczystym, delikatnym miąższem w środku. Każdy kocha mięso z kurczaka, ale czasami chcesz ugotować coś nowego, a potem ten wspaniały przepis przychodzi mi na ratunek. Rozpieszczaj swoich bliskich, ugotuj udka z kurczaka zgodnie z tym przepisem!
maralyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 20 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 14 % 5 g
205 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

jak usmażyć panierowane udka z kurczaka w powolnej kuchence?

1. Opłucz udka kurczaka, zdejmij skórę i osusz.

2. Ubij jajko widelcem lub trzepaczką, co jest dla ciebie wygodniejsze, dodaj trochę soli i trochę keczupu, aby uzyskać rumiany kolor.

3. Panieruj nogi, najpierw dokładnie obtaczając je w mące, następnie zanurzając w mieszance jajecznej, a następnie w bułce tartej.

4. Wlej olej roślinny do miski multicookera i włącz tryb "smażenie". Gdy olej się rozgrzeje, rozłóż panierowane nogi i smaż na piękny złoty kolor ze wszystkich stron. Proces smażenia trwa około 25 minut. Aby skrócić czas smażenia, możesz wstępnie ugotować udka kurczaka do połowy ugotowane w tej samej powolnej kuchence, wybierając odpowiedni tryb.

5. Posyp gotowe danie sezamem.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy