udka z kurczaka w powolnej kuchence w sosie pomidorowym

pyszne duszone udka z kurczaka w sosie pomidorowym! Kuchnia meksykańska, lekko dostosowana do kuchni rosyjskiej. Chociaż moja rodzina uwielbia pikantne potrawy, ale według klasycznej receptury chili to dla nas za dużo. Zgodnie z tym przepisem udka z kurczaka są niezwykle smaczne, soczyste i lekko kwaśne. Gotowany ryż lub ziemniaki dobrze nadają się do dekoracji tego dania.
PollyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 10 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 19 % 4 g
115 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Nogi kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wymieszaj przyprawy z solą i dokładnie pocieraj je podudzie. Aby mięso było bardziej soczyste i smaczniejsze, pozostawiamy goleń do marynowania w lodówce na kilka godzin.
2. Obieramy warzywa. Pokrój cebulę w pierścienie, paprykę w kostkę, a pomidory na kawałki.
3. Włącz Multicooker w trybie smażenia, wlej olej i usmaż udka z kurczaka starte przyprawami. Gdy smażymy z obu stron na piękny złoty kolor, przenosimy na talerz.
4. W oleju pozostałym po smażeniu kurczaka dusić warzywa, dodać rozcieńczoną koncentrat pomidorowy i fasolę w puszkach (spuścić płyn ze słoika).
5. Włącz tryb "duszenie" i gotuj przez 40 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g

Podobne przepisy