Gołąbki z kapustą i koncentratem pomidorowym w powolnej kuchence

Gołąbki są pyszne jak babcia w dzieciństwie, ale łatwiejsze i szybsze! Ulubionym daniem wielu i znanym wszystkim od dzieciństwa są gołąbki. Teraz gospodyniom domowym udaje się częściej gotować gołąbki, ponieważ dzięki nowoczesnemu cudowi techniki –powolnej kuchence – stało się to jeszcze łatwiejsze, nie trzeba stać godzinami przy kuchence, przekręcać półfabrykatów i wrzucać do multicookera. A po chwili możesz cieszyć się delikatnymi i smacznymi gołąbkami.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 43 % 10 g
141 kcal
IG: 60 / 40 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

lepiej jest wziąć młodą kapustę, której liście są cienkie bez grubych żył. Ostrożnie zdemontuj główkę kapusty na liściu, nie łamiąc ich. Gotuj je w osolonej wodzie przez około 4 minuty od momentu wrzenia. Kładziemy arkusze na talerzu, pozwalamy im wyschnąć.
myjemy ryż do czystej wody. Drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj marchewki na tarce. Dodaj połowę cebuli do gotowego mięsa mielonego. Dodaj do niego ryż, pieprz i sól do smaku, dobrze wymieszaj nadzienie. Każdy liść kapusty wypełniamy mielonym mięsem i zwijamy kopertą.
w powolnej kuchence przygotujemy sos. Włącz program "SMAŻENIE" włóż masło i koncentrat pomidorowy, cebulę i marchewkę i ciągle mieszając smaż przez około 12 minut. Włóż sos do miski.
nasmaruj dno miski multicookera kawałkiem oleju. Wkładamy do niego gołąbki. Napełnij wodą, aby je przykryła i ustaw program "gaszenie" na dwie godziny. Pół godziny przed końcem czasu gotowania dodaj opiekanie do gołąbków. Podawać ze śmietaną i ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy