Domowa pasta pomidorowa z jabłkami

Prawdziwa, naturalnie produkowana domowa pasta pomidorowa! Dobrze jest, gdy wiesz, z czego składa się żywność, z której gotujemy dla rodziny. Chciałbym, aby wszystko było naturalne i przydatne. Jasny, z kwaskowatością i lekkim aromatem jabłkowym przyda się przy przygotowywaniu wielu potraw.
NatalimAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
26 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h 40 min

1. Bierzemy pomidory, wybieramy miękkie, soczyste odmiany.Pokrój je na dowolne kawałki. Jabłka wybieramy odmiany kwaśne, również kroimy. Pokrój cebulę na 4 części. Przepuszczamy wszystkie warzywa przez sokowirówkę.

2. Na sicie kładziemy gazę złożoną w kilku warstwach i wylewamy nasz sok. Zawiąż w torbie i zawieś na 6-8 godzin.

3. Przenosimy powstałą masę do pojemnika, w którym będziemy gotować. Dodaj sól i gotuj przez 30 minut. Na koniec dodaj ocet, zagotuj.

4. Wlać do czystych, wysterylizowanych słoików, przykryć pokrywkami i wysterylizować w wodzie przez 15 minut, po czym zwinąć pokrywki i podgrzać, aż ostygną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy