domowa pasta pomidorowa z jabłkami
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Bierzemy pomidory, wybieramy miękkie, soczyste odmiany.Pokrój je na dowolne kawałki. Jabłka wybieramy odmiany kwaśne, również kroimy. Pokrój cebulę na 4 części. Przepuszczamy wszystkie warzywa przez sokowirówkę.
2. Na sicie kładziemy gazę złożoną w kilku warstwach i wylewamy nasz sok. Zawiąż w torbie i zawieś na 6-8 godzin.
3. Przenosimy powstałą masę do pojemnika, w którym będziemy gotować. Dodaj sól i gotuj przez 30 minut. Na koniec dodaj ocet, zagotuj.
4. Wlać do czystych, wysterylizowanych słoików, przykryć pokrywkami i wysterylizować w wodzie przez 15 minut, po czym zwinąć pokrywki i podgrzać, aż ostygną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g