ciasto panienki z kremem

niesamowicie pyszny, niesamowity deser z ciasta parzonego! Najtrudniejszą częścią tego przepisu jest prawidłowe przygotowanie ciasta parzonego. A złożenie go nie zajmie dużo czasu. A potem wkładamy do lodówki i czekamy, aż to bajecznie pyszne ciasto będzie gotowe!
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 37 % 22 g
węglowodany 54 % 32 g
346 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 10 min

ciasto składa się z bazy, warstwy kremu i polewy czekoladowej.

1. Do ciasta dodaj cukier i zmiękczone masło do mleka, zagotuj. Wprowadzamy mąkę, szybko mieszamy jajka, gdy zaczyna się zbierać w grudkę i pozostawać w tyle za ścianami patelni - wtedy ciasto jest gotowe.

2. Przenieś ciasto do torby i wyciśnij na blachę do pieczenia, włóż do piekarnika, piecz na średnim ogniu przez 15 minut.

3. Wlej mleko do rondla i podpal, gdy się zagotuje, dodaj kakao i cukier. Wymieszaj i dodaj mąkę. Gdy krem trochę ostygnie, włóż pozostały olej.

4. W łaźni wodnej rozpuść czekoladę i zacznij zbierać ciasto.

5. Zanurz każdy przedmiot w śmietanie i rozłóż warstwy na talerzu, udekoruj czekoladą na wierzchu.
wkładamy do lodówki na całą noc, następnego dnia nasz deser jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g

Podobne przepisy