skład / składniki
metoda gotowania
ciasto składa się z bazy, warstwy kremu i polewy czekoladowej.
1. Do ciasta dodaj cukier i zmiękczone masło do mleka, zagotuj. Wprowadzamy mąkę, szybko mieszamy jajka, gdy zaczyna się zbierać w grudkę i pozostawać w tyle za ścianami patelni - wtedy ciasto jest gotowe.
2. Przenieś ciasto do torby i wyciśnij na blachę do pieczenia, włóż do piekarnika, piecz na średnim ogniu przez 15 minut.
3. Wlej mleko do rondla i podpal, gdy się zagotuje, dodaj kakao i cukier. Wymieszaj i dodaj mąkę. Gdy krem trochę ostygnie, włóż pozostały olej.
4. W łaźni wodnej rozpuść czekoladę i zacznij zbierać ciasto.
5. Zanurz każdy przedmiot w śmietanie i rozłóż warstwy na talerzu, udekoruj czekoladą na wierzchu.
wkładamy do lodówki na całą noc, następnego dnia nasz deser jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g