płynna owsianka jęczmienna na mleku
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
wlej kaszę jęczmienną do miski, wlej wodę, wymieszaj, pozwól kaszy oczyścić się z kurzu i łuski. Wszystko, co pojawiło się na powierzchni, spuszczamy i ponownie myjemy płatki.
włóż czysty jęczmień do rondla, wlej gorącą wodę i podpal. Po ugotowaniu zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut na małym ogniu.
wlej mleko do rondla, zagotuj, wlej do owsianki, dodaj sól, wymieszaj. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 10 minut, po czym dodaj kawałek masła, przykryj patelnię pokrywką i nalegaj na około 5-10 minut.
owsianka jęczmienna jest gotowa!
jedz dla zdrowia, dobrego nastroju i dobrego zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jęczmień zwinięty jasny - 349 kcal/100g
- Jęczmień szkocki - 348 kcal/100g
- Kasza jęczmienna - 343 kcal/100g
- Płatki jęczmienne - 315 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g