płynna owsianka jęczmienna na mleku

świetne śniadanie dla całej rodziny! Spróbuj! Owsianka mleczna to moja słabość, na którą bezpiecznie" zasadziłam & quot; całą rodzinę. Jedyną cechą moich upodobań jest to, że nie lubię kruchych i gęstych płatków. Chcę podzielić się przepisem na płynną owsiankę mleczną z kaszy jęczmiennej.
NataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 3 g
tłuszcze 15 % 3 g
węglowodany 70 % 14 g
100 kcal
IG: 14 / 86 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 50 min

wlej kaszę jęczmienną do miski, wlej wodę, wymieszaj, pozwól kaszy oczyścić się z kurzu i łuski. Wszystko, co pojawiło się na powierzchni, spuszczamy i ponownie myjemy płatki.

włóż czysty jęczmień do rondla, wlej gorącą wodę i podpal. Po ugotowaniu zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut na małym ogniu.

wlej mleko do rondla, zagotuj, wlej do owsianki, dodaj sól, wymieszaj. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 10 minut, po czym dodaj kawałek masła, przykryj patelnię pokrywką i nalegaj na około 5-10 minut.

owsianka jęczmienna jest gotowa!

jedz dla zdrowia, dobrego nastroju i dobrego zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jęczmień zwinięty jasny - 349   kcal/100g
  • Jęczmień szkocki - 348   kcal/100g
  • Kasza jęczmienna - 343   kcal/100g
  • Płatki jęczmienne - 315   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy