kasza jęczmienna na mleku
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
1. Opłucz kaszę kilka razy, aż woda będzie całkowicie czysta (na tym etapie kaszę można zalać wodą i pozostawić na trzy godziny, w ten sposób gotowanie zmniejszy się do 15 minut, ale nie namoczyłem).
2. Wlej wodę do rondla z grubym dnem, Wyślij do ognia, zagotuj.
3. Wlej cukier i sól do wrzącej wody, włóż umyte płatki.
4. Po 7 minutach, gdy owsianka zacznie gęstnieć, wlej do niej mleko, wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
5. Włóż kawałek masła do gotowej owsianki, wymieszaj i pozostaw pod zamkniętą pokrywką na 10 minut.
to wszystko! Pachnąca owsianka na mleku jest gotowa! Po ugotowaniu pod pokrywką owsianka jest szczególnie delikatna i miękka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jęczmień zwinięty jasny - 349 kcal/100g
- Jęczmień szkocki - 348 kcal/100g
- Kasza jęczmienna - 343 kcal/100g
- Płatki jęczmienne - 315 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g