Balisz z baraniną

danie Tatarskie-balisz! Tak pyszne jeszcze nigdy nie było! . Po raz pierwszy spróbowałem tego wspaniałego wypieku u mojej Kumy, po czym dostałem przepis i z powodzeniem sam gotuję balish. Co mogę powiedzieć: małe porcje ciasta z bardzo soczystym i aromatycznym nadzieniem, absolutnie nie wyglądają jak nasze ciasta. Polecam, zdecydowanie!
viktorinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 50 % 17 g
175 kcal
IG: 24 / 0 / 76

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. W misce rozprowadzamy zmiękczone masło, rozbijamy jajko kurze, wlewamy mleko, dodajemy sodę i sól. Wymieszaj składniki trzepaczką i włóż przesianą mąkę do powstałej masy, zagniataj ciasto. Ciasto należy ugniatać nie dłużej niż 5 minut, powinno być miękkie, nie przylegające do dłoni. Zbieramy ciasto w kulkę, przykrywamy ręcznikiem, zostawiamy na czas przygotowania nadzienia.

2. Mięso myjemy, kroimy z kości, kroimy w drobną kostkę. Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w kostkę, proporcjonalnie do mięsa. Łączymy mięso z ziemniakami, dodajemy sól, pieprz, mieszamy. Pozostałą kość jagnięcą wkładamy do rondla, napełniamy wodą, dodajemy sól i gotujemy przez około 30 minut od momentu wrzenia. Podczas gotowania usuwamy piankę, a gdy bulion jest gotowy, filtrujemy go przez drobne sito.

3. Ciasto dzielimy na identyczne ciasta, z których każdy jest cienko rozwałkowany (około 3 mm), rozprowadzamy nadzienie na środku, podnosimy krawędzie i pięknie ściskamy, pozostawiając otwór u góry.

4. Balishi przenosimy na blachę wyłożoną pergaminem, smarujemy ubitym jajkiem, posypujemy sezamem i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny. Następnie wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, wlej kilka łyżek bulionu do każdego balish i wróć do piekarnika na kolejne 10 minut.

podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy