skład / składniki
metoda gotowania
1. W misce rozprowadzamy zmiękczone masło, rozbijamy jajko kurze, wlewamy mleko, dodajemy sodę i sól. Wymieszaj składniki trzepaczką i włóż przesianą mąkę do powstałej masy, zagniataj ciasto. Ciasto należy ugniatać nie dłużej niż 5 minut, powinno być miękkie, nie przylegające do dłoni. Zbieramy ciasto w kulkę, przykrywamy ręcznikiem, zostawiamy na czas przygotowania nadzienia.
2. Mięso myjemy, kroimy z kości, kroimy w drobną kostkę. Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w kostkę, proporcjonalnie do mięsa. Łączymy mięso z ziemniakami, dodajemy sól, pieprz, mieszamy. Pozostałą kość jagnięcą wkładamy do rondla, napełniamy wodą, dodajemy sól i gotujemy przez około 30 minut od momentu wrzenia. Podczas gotowania usuwamy piankę, a gdy bulion jest gotowy, filtrujemy go przez drobne sito.
3. Ciasto dzielimy na identyczne ciasta, z których każdy jest cienko rozwałkowany (około 3 mm), rozprowadzamy nadzienie na środku, podnosimy krawędzie i pięknie ściskamy, pozostawiając otwór u góry.
4. Balishi przenosimy na blachę wyłożoną pergaminem, smarujemy ubitym jajkiem, posypujemy sezamem i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny. Następnie wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, wlej kilka łyżek bulionu do każdego balish i wróć do piekarnika na kolejne 10 minut.
podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g