wiśnia we własnym soku do ciast

przepis na wiśnie w puszkach do dekoracji ciast! Jagody w puszkach w wódce są integralną częścią dekoracji świątecznych ciast i deserów owocowych. Syrop z wódką może być używany do impregnacji ciast lub robienia z niego koktajli.
AzizaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 97 % 62 g
187 kcal
IG: 44 / 0 / 56

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Sortujemy jagody wiśni i myjemy je przez durszlak.

2. Zagotuj syrop, w tym celu dodaj cukier do wody i zagotuj. Jagody zanurzamy we wrzącym syropie, usuwamy pianę i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.

3. Włóż wiśnie do wysterylizowanych słoików. W syropie hodujemy wódkę lub koniak i wlewamy do słoików.

4. Zwijamy puszki i odwracamy do góry nogami.
przykryj i pozostaw do ostygnięcia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy