wiśnia we własnym soku do ciast
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Sortujemy jagody wiśni i myjemy je przez durszlak.
2. Zagotuj syrop, w tym celu dodaj cukier do wody i zagotuj. Jagody zanurzamy we wrzącym syropie, usuwamy pianę i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.
3. Włóż wiśnie do wysterylizowanych słoików. W syropie hodujemy wódkę lub koniak i wlewamy do słoików.
4. Zwijamy puszki i odwracamy do góry nogami.
przykryj i pozostaw do ostygnięcia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g