sok jabłkowy na zimę z miodem

słoneczny, jasny i pyszny sok o smaku miodu! Gotuj według tego przepisu, a dzieci z radością będą go pić zimą. W końcu domowy sok jest znacznie zdrowszy niż kupiony w sklepie. Wszystkie produkty są naturalne i zawierają dużo witamin. Przygotowanie jest bardzo proste, a wynik jest pyszny.
angelaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
53 kcal
IG: 42 / 0 / 58

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 35 min

1. Bierzemy soczyste, słodkie jabłka. Myjemy je i kroimy na kawałki, nie obieramy Skórki. Włóż do rondla i napełnij wodą. Gdy się zagotuje, wlej cukier i dodaj miód. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

2. Przykryj pokrywką i pozostaw do zaparzenia na 2 godziny.

3. Przefiltruj przez sito i ponownie zagotuj.

4. Wlej sok z miodem do wysterylizowanych słoików i zwiń.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy