shurpa wołowa w garnku

aromatyczna zupa inspirowana kuchnią uzbecką. Gotuj! Zupa shurpa kochała mnie od dawna - jest niezwykle smaczna i wyjątkowa. Przygotowanie shurpy wcale nie jest trudne, a składniki są dostępne dla wszystkich) spróbuj!
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 4 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 30 % 3 g
50 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

moja wołowina, pokrój w dużą kostkę, włóż do grubościennej patelni.

obierz cebulę, pokrój w dużą kostkę, wlej do rondla na mięso, wlej olej roślinny i smaż na średnim ogniu przez 5 minut.

pomidory zalewamy wrzącą wodą, po wykonaniu nacięcia w kształcie krzyża na każdym z nich, usuwamy skórkę, grubo siekamy i wysyłamy do mięsa.

umyj pieprz, usuń nasiona, pokrój w paski, a także włóż do rondla.

obierz marchewki, zetrzyj na grubej tarce i wyślij po pieprzu. Zalej składniki wodą i dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj.

obierz ziemniaki, pokrój w kostkę, a gdy bulion się zagotuje, włóż do rondla, dodaj sól. Gotuj shurpę przez 20 minut, po czym zmniejsz ogień do minimum i gotuj shurpę przez około pół godziny.

obierz czosnek, wyciśnij przez prasę i dodaj do zupy wraz z liściem laurowym 5 minut przed końcem gotowania.

gotowy shurpa wlać porcje, posypać drobno posiekanym koperkiem i natką pietruszki.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy