skład / składniki
metoda gotowania
1. Mój mostek, pokrój na kawałki, włóż do rondla i napełnij wodą. Obierz marchewki i cebulę, umyj. Jedną cebulę rozprowadzamy do mięsa, a także połowę marchewki (nie trzeba siekać cebuli ani marchewki) i wysyłamy patelnię do ognia. Gdy bulion się zagotuje, usuń pianę, sól, zmniejsz ogień i gotuj przez około 40 minut.
2. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę. Posiekaj kapustę w blenderze, kilka razy umyj proso w czystej wodzie.
3. Do bulionu wkładamy przygotowane składniki: kapustę, ziemniaki i proso. Gotuj przez około 15 minut.
4. Pozostałe marchewki zetrzyj na tarce i pokrój cebulę w kostkę. Rozłóż na patelni, wlej olej roślinny i smaż, aż marchewki będą miękkie. Pomidory myjemy, kroimy w małe plasterki i wysyłamy do smażonych warzyw, dusimy przez 2 minuty i wkładamy do kapusty.
5. A teraz kolej na przyprawy: dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu, kwas cytrynowy i cukier. Gotujemy kapustę przez 5 minut, po czym nalegamy pod zamkniętą pokrywką przez 15 minut.
wlewamy porcje i podajemy)
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Boczek wieprzowy - 155 kcal/100g