ciasto Czarny Książę klasyczny

Przygotuj ciasto czekoladowe na herbatę! Doskonały smak! W weekend upiekłam ciasto - wszyscy w domu mieli świąteczny nastrój) ciasto & quot; Czarny Książę & quot; odniósł sukces! Cienkie ciasta są doskonale nasączone kwaśną śmietaną przez noc, okazało się bardzo smaczne!
FloraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 26 % 16 g
węglowodany 64 % 39 g
324 kcal
IG: 8 / 3 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h 25 min

1. Rozbij jajka do głębokiej miski, wlej cukier,ubij masę mikserem. Przesiać proszek kakaowy i proszek do pieczenia, dodać cukier waniliowy i wlać mleko, wymieszać składniki mikserem. Margarynę kroimy w kostkę i wkładamy do miski z ciastem, wysyłamy miskę do kąpieli wodnej, doprowadzamy do wrzenia przy ciągłym mieszaniu. Usuwamy z ognia i pozwalamy zawartości ostygnąć, po czym mieszamy porcjami mąkę i zagniatamy elastyczne miękkie ciasto.

2. Ciasto dzielimy na równe części, rozwałkowujemy cienkie ciasta o średnicy 22-24 cm (powinno być 10 ciast). Pieczemy półfabrykaty w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 7 minut.

3. Rozłóż śmietanę w misce, wlej cukier i cukier waniliowy, ubij mikserem. Stopniowo wlewaj zagęszczacz, kontynuując ubijanie śmietany, aż zgęstnieje i będzie gładka. Smarujemy ciasta śmietaną i wysyłamy ciasto do lodówki na noc.

4. Wlej śmietanę do rondla, dodaj ciemną czekoladę, po rozbiciu płytki na kawałki, a następnie wyślij masę do ognia. Wymieszaj lukier trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i zdejmij z ognia. Polej powierzchnię ciasta powstałym lukrem i udekoruj według własnych upodobań.

ciasto "Czarny Książę" jest gotowe zachwycić Cię swoim doskonałym smakiem i apetycznym wyglądem)

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal / 100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal / 100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Zagęszczacz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy