skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do głębokiej miski, wlej cukier,ubij masę mikserem. Przesiać proszek kakaowy i proszek do pieczenia, dodać cukier waniliowy i wlać mleko, wymieszać składniki mikserem. Margarynę kroimy w kostkę i wkładamy do miski z ciastem, wysyłamy miskę do kąpieli wodnej, doprowadzamy do wrzenia przy ciągłym mieszaniu. Usuwamy z ognia i pozwalamy zawartości ostygnąć, po czym mieszamy porcjami mąkę i zagniatamy elastyczne miękkie ciasto.
2. Ciasto dzielimy na równe części, rozwałkowujemy cienkie ciasta o średnicy 22-24 cm (powinno być 10 ciast). Pieczemy półfabrykaty w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 7 minut.
3. Rozłóż śmietanę w misce, wlej cukier i cukier waniliowy, ubij mikserem. Stopniowo wlewaj zagęszczacz, kontynuując ubijanie śmietany, aż zgęstnieje i będzie gładka. Smarujemy ciasta śmietaną i wysyłamy ciasto do lodówki na noc.
4. Wlej śmietanę do rondla, dodaj ciemną czekoladę, po rozbiciu płytki na kawałki, a następnie wyślij masę do ognia. Wymieszaj lukier trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i zdejmij z ognia. Polej powierzchnię ciasta powstałym lukrem i udekoruj według własnych upodobań.
ciasto "Czarny Książę" jest gotowe zachwycić Cię swoim doskonałym smakiem i apetycznym wyglądem)
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal / 100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Zagęszczacz - 0 kcal/100g