skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj pomidory, pokrój w plasterki.
2. Pieprz oczyszczamy z nasion, usuwamy łodygi, myjemy, kroimy w paski.
3. Obierz marchewki, umyj, pokrój w paski o dowolnym kształcie.
4. Obierz cebulę, pokrój na kilka części.
5. Obieramy ostrą paprykę z strąków nasion (pracujemy w rękawiczkach, aby nie poparzyć rąk!), tniemy dowolnie.
6. Obierz czosnek i przepuść go wraz ze wszystkimi składnikami przez maszynę do mięsa.
7. Rozłóż aromatyczną masę na grubościennym rondlu i gotuj przez pół godziny, po czym wlej cukier, sól, wlej olej roślinny i ocet i gotuj przez dwie godziny.
8. Gotową adżikę wkładamy do suchych sterylizowanych słoików i przykręcamy pokrywkami. Owiń puste miejsca ciepłym kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
9. Po około 24 godzinach adjika może zostać przeniesiona do piwnicy w celu przechowywania.
preparat witaminowy czeka na skrzydłach)
spożywaj na zdrowie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g