ostre palce adjika Lizać na zimę

przeczytaj przepis i przygotuj prawdziwą Adjikę na zimę! Wziąłem ten przepis od mojej babci, a jej Adjika jest dla mnie najsmaczniejsza ze wszystkich, których próbowałem. SOS okazuje się umiarkowanie ostry i gęsty, ma bogaty czerwony kolor. Spróbuj gotować - to nie jest trudne!
NaritaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 67 % 10 g
82 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 45 min

1. Umyj pomidory, pokrój w plasterki.

2. Pieprz oczyszczamy z nasion, usuwamy łodygi, myjemy, kroimy w paski.

3. Obierz marchewki, umyj, pokrój w paski o dowolnym kształcie.

4. Obierz cebulę, pokrój na kilka części.

5. Obieramy ostrą paprykę z strąków nasion (pracujemy w rękawiczkach, aby nie poparzyć rąk!), tniemy dowolnie.

6. Obierz czosnek i przepuść go wraz ze wszystkimi składnikami przez maszynę do mięsa.

7. Rozłóż aromatyczną masę na grubościennym rondlu i gotuj przez pół godziny, po czym wlej cukier, sól, wlej olej roślinny i ocet i gotuj przez dwie godziny.

8. Gotową adżikę wkładamy do suchych sterylizowanych słoików i przykręcamy pokrywkami. Owiń puste miejsca ciepłym kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

9. Po około 24 godzinach adjika może zostać przeniesiona do piwnicy w celu przechowywania.

preparat witaminowy czeka na skrzydłach)

spożywaj na zdrowie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy