sok jabłkowy na zimę z morelami

zaopatrz się w witaminy na zimę-przygotuj niesamowity sok! Dla mojej rodziny staram się gotować wszystko sam, gdy w kompozycji wszystko jest naturalne. Sok jabłkowo-morelowy jest bardzo dobry dla dziecka. Robienie tego wcale nie jest trudne, łatwe i szybkie. Przygotuj sok z tego przepisu, gdy otworzysz słoik zimą, ile radości będą miały dzieci!
GałczonekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 14 g
60 kcal
IG: 64 / 0 / 36

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 10 min

1. Myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki z moreli. Przepuszczamy morele przez sokowirówkę.

2. Dodaj wodę i cukier do rondla, wlej tam sok morelowy.

3. Myjemy i kroimy jabłka, usuwamy z nich rdzeń, robimy z nich również sok za pomocą sokowirówki.

4. Dodaj jabłko do rondla z sokiem morelowym. Gotuj na małym ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Gdy pianka zacznie się tworzyć, usuwamy ją łyżką cedzakową.

5. W gorącej formie wlej sok do wysterylizowanych słoików i przekręć. Odwróć słoiki na pokrywki i przykryj czymś ciepłym. Pozostaw do ostygnięcia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy