sok jabłkowy na zimę z morelami
skład / składniki
35
porcje:
metoda gotowania
1. Myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki z moreli. Przepuszczamy morele przez sokowirówkę.
2. Dodaj wodę i cukier do rondla, wlej tam sok morelowy.
3. Myjemy i kroimy jabłka, usuwamy z nich rdzeń, robimy z nich również sok za pomocą sokowirówki.
4. Dodaj jabłko do rondla z sokiem morelowym. Gotuj na małym ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Gdy pianka zacznie się tworzyć, usuwamy ją łyżką cedzakową.
5. W gorącej formie wlej sok do wysterylizowanych słoików i przekręć. Odwróć słoiki na pokrywki i przykryj czymś ciepłym. Pozostaw do ostygnięcia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g