na pewno już zdecydowałeś się na rodzaje sokowirówek i kupiłeś najlepszą, odpowiednią dla wszystkich potrzeb. Zastanówmy się, że jednostka elektryczna oddziela sok od ciasta, gdy układane są w nim owoce lub warzywa. W ten sposób możesz zrobić sok z twardych owoców, takich jak marchewka i delikatne, takie jak pomidory.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na sok na zimę za pośrednictwem sokowirówki:
ręczna Sokowirówka wykonuje zadanie wolniej. Choćby dlatego, że wszystkie działania należy podjąć samodzielnie: przekręć uchwyt, usuń ciasto. Ale nie działa gorzej. Ok, możesz przeczytać o tych urządzeniach gospodarstwa domowego w innym artykule, a my porozmawiamy o sokach.
najczęściej gospodynie domowe zbierają sok jabłkowy - ponieważ wiele jabłoni rośnie w ogrodach i nie ma dokąd pójść w dosłownym tego słowa znaczeniu w sezonie. Oczywiście zdrowsze jest, gdy do napoju nie dodaje się cukru, gdy pozostaje on naturalny. Ale niestety nie jest przechowywany przez długi czas. Należy go przechowywać w lodówce i szybko wypić, jeśli to możliwe.
dlatego jeśli zamierzasz przygotować sok na zimę, pamiętaj, że bez słodyczy nie ma mowy. Ale jeśli same jabłka są słodkie, to pięć kilogramów będzie potrzebowało tylko stu gramów. I będzie potrzebna obróbka cieplna. Ciecz ogrzewa się do 95 stopni (sprawdź na termometrze kuchennym), miesza się z cukrem. Następnie wlewa się do dobrze umytych butelek(można je sterylizować lub myć przegotowaną wodą z sodą). I hermetycznie zamknięte. Przechowywany w ciemnym, chłodnym, pozbawionym światła słonecznego miejscu.
ta sama zasada działa również w przypadku innych owoców-warzyw. Tylko do soków warzywnych dodaje się również sól wraz z cukrem. Dokładne proporcje zostaną podane w przepisie na sok za pomocą sokowirówki.
pięć najbardziej niskokalorycznych przepisów na sok na zimę przez sokowirówkę:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
sok z ogórka na zimę | 3 h | 15 | +52 |
sok jabłkowo-pomidorowy na zimę | 1 h 20 min | 31 | +23 |
sok z marchwi na zimę | 2 h | 33 | +51 |
sok z marchwi na zimę w domu | 40 min | 34 | +89 |
sok pomidorowy przez sokowirówkę na zimę | 5 h | 37 | +99 |
Kolejną cechą takiego przedmiotu obrabianego jest to. Sam wyciśnięty sok jest bardzo gęsty i skoncentrowany. Zwłaszcza jeśli podczas gotowania używana jest prasa. Dlatego przed podaniem można go rozcieńczyć wodą do smaku. W takim przypadku dopuszczalne jest lekkie przesadzenie i przesadzenie produktu.