skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Moje dobre jabłka. Lepiej jest wziąć twardą, soczystą odmianę, aby uzyskać więcej soku.
Krok 2:
Pokrój każde jabłko na cztery części i wytnij miejsce, w którym znajdują się Kości.
Krok 3:
Następnie wysyłamy nasze ćwiartki jabłek do sokowirówki.
Krok 4:
Wyciskamy sok ze wszystkich jabłek.
Krok 5:
Filtruj na wszelki wypadek przez sitko. Okaże się dużo piany, można ją odłożyć do miski i poczekać, po chwili osiądzie, a od dołu pojawi się trochę soku, który można dodać do przecedzonego.
Krok 6:
Kilogram jabłek daje około pół litra naturalnego soku jabłkowego.
Krok 7:
Wlej nasz sok do rondla. Jeśli sok nie jest wystarczająco słodki dla twojego smaku, dodaj pół łyżki cukru na pół litra soku. Cóż, lub według Twojego gustu.
Krok 8:
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 3 minuty i wyłączyć. Wlać do wysterylizowanego słoika i zwinąć wysterylizowaną pokrywką. I pozostaw do ostygnięcia. Możesz owinąć słoik sokiem w coś ciepłego. Nie możesz tego odwrócić. I zostaw sok w ten sposób, aż całkowicie ostygnie.
do takiego soku lepiej wybrać jabłka słodkich odmian, aby przyjemnie było je pić. Po otwarciu soku należy go rozcieńczyć wodą, ponieważ będzie dość skoncentrowany.
oczywiście wiem wszystko o zaletach soku jabłkowego. Ten napój jest pełen witamin, pierwiastków śladowych, których każdy potrzebuje na co dzień. Pijąc codziennie 200-300 ml tego napoju, robisz wielką przysługę swojemu ciału. Po pewnym czasie poprawi się stan włosów, paznokci, skóry twarzy. W końcu sok jabłkowy pomaga organizmowi wyeliminować toksyny i szkodliwe nagromadzenia. Uważa się nawet, że picie soków jest raczej zabiegiem leczniczym. Najlepiej zrobić to rano po wypiciu przynajmniej szklanki wody.
ale ostrożnie należy spożywać ten napój, który ma problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak zapalenie żołądka, wrzody i inne.
a także i zdrowi ludzie nie muszą nadużywać ilości wypitego soku dziennie. Lepiej nie przekraczać ilości 1 litra.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g