skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować gęsty dżem jabłkowy? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Jabłka są świeże, sezonowe, najlepiej niezależnie uprawiane, aby ich skóra nie była pokryta warstwą parafiny. Mam zwykły biały cukier, ale możesz wziąć trzcinę-nada gotowemu dżemowi aromat karmelowy lub cukier kokosowy - nada odpowiednio aromat kokosowy.
Krok 2:
W przypadku jabłek odetnij skórkę, zalej wodą.
Krok 3:
Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Następnie wyrzuć skórki i pozostaw wodę, w której zostały ugotowane.
Krok 4:
Pokrój miąższ jabłek w kostkę, usuwając strąk nasienny. Umieść jabłka w płynie, w którym gotowano skórki jabłek.
Krok 5:
Dodaj cukier, kardamon.
Krok 6:
Laska cynamonu. Cynamon i kardamon można dodać jako całość i zmielony. Ale w pierwszym przypadku nie zapomnij usunąć ich z dżemu pod koniec gotowania. Odpowiednie będą również inne przyprawy i przyprawy: wanilia, gałka muszkatołowa, goździki - wybierz według własnego gustu.
Krok 7:
Dodaj sok i skórkę z jednej cytryny. Aby cytryna uwolniła więcej soku, najpierw sparz ją wrzącą wodą.
Krok 8:
Umieść dżem na małym ogniu, zagotuj.
Krok 9:
I gotuj, od czasu do czasu mieszając i usuwając pianę, 1,5 godziny.
Krok 10:
Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Do każdego słoika wlewam trochę wody i wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz wysterylizować słoiki w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub po prostu je poparzyć lub trzymać nad parą. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut.
Krok 11:
Włóż gotowy dżem do słoików (możesz go rozłożyć bezpośrednio na gorąco lub pozwolić, aby dżem ostygł), szczelnie zamknij słoiki pokrywkami lub zwiń.
Krok 12:
Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g