Chutney na zimę

aromatyczny, o pikantnym smaku Chutney na zimę! Chutney na zimę można przygotować z wielu owoców i warzyw. Sukces odniesie ten Chutney, w którym zachowana jest równowaga granulowanego cukru, soli i octu. Również słodko-kwaśny Chutney będzie się znacznie różnić smakiem w zależności od oryginalnych produktów, ich słodyczy, kwasu. Dlatego upewnij się, że smakujesz chutney i dostosowujesz go do siebie.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 27 sierpnia-2 września

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 12 g
51 kcal
IG: 58 / 0 / 42

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pikantny Chutney na zimę, weź dowolne jabłka (możesz użyć niespełniających norm), dojrzałe pomidory, cebulę, cukier granulowany, sól, trochę octu, kilka łyżek czystej wody zestaw przypraw i świeży imbir.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłka należy umyć, usunąć rdzeń i odciąć skórę. Przygotowane w ten sposób plasterki jabłek umieścić na patelni, dodać 1-2 łyżki.l Woda (w zależności od soczystości jabłek). postaw garnek na ogniu, Załóż pokrywkę i zacznij podgrzewać. Po zagotowaniu wody zmniejsz ogień do minimum i gotuj jabłka, aż całkowicie zmiękną.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz pomidory, usuń z nich skórkę w dowolny dogodny sposób, pokrój miąższ pomidora na małe plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do rondla z dobrze ugotowanymi, co nazywa się & quot; do śmieci & quot;, jabłkami dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę. Połóż plastry miąższu pomidora. Wymieszaj, zagotuj przez 5-10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól, cukier granulowany i przyprawy. Z przypraw polecam wziąć trochę mielonego cynamonu, trochę czarnego mielonego pieprzu, kurkumę, jeśli nie ma świeżego imbiru, użyj suchego mielonego, ale w skrajnych przypadkach świeży imbir jest nadal znacznie i znacznie lepszy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystko jeszcze raz, gotuj przez kolejne 15 minut. Cebula i pomidory w Chutney powinny stać się bardziej miękkie, wyraźnie ugotowane. Dodaj obrany i drobno posiekany lub starty imbir, ocet. Wymieszaj, posmakuj. W razie potrzeby dostosuj go, dodając więcej soli, cukru pudru lub octu. Na koniec doprowadzić do wrzenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż gotowy Chutney w sterylnych słoikach. Aby zagwarantować słoiki z chutneyem na zimę, należy wysterylizować (10 minut na półlitrowy słoik), zamknąć i tradycyjnie pozostawić do całkowitego ostygnięcia, odwracając górę do dołu i zawijając w coś ciepłego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy