skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sok pomidorowy bez sterylizacji na zimę? Przygotuj składniki. Pomidory lepiej kupić na rynkach. Możesz wybrać dowolną odmianę pomidorów, ale pożądane jest, aby były dojrzałe i mięsiste. Od tego zależy gęstość, kolor i jakość soku pomidorowego. Im mięsiste pomidory, tym słodszy i grubszy będzie sok.
Krok 2:
Pomidory opłucz pod wodą, przekrój na pół i usuń łodygę wraz ze środkiem, czyli częścią, w której gałązka jest przymocowana do pomidora i pozostawia łodygę wewnątrz pomidora. Po usunięciu łodygi pokrój pomidory w plasterki.
Krok 3:
Przenieś część plasterków pomidora do miski blendera i dobrze zmiksuj, aż uzyskasz przecier pomidorowy. Wlej powstałe puree do rondla i włóż nową porcję plasterków pomidora do blendera, ponownie przerwij. W ten sposób przetwarzaj wszystkie pomidory.
Krok 4:
Wybierz większy pojemnik do gotowania, ponieważ sok będzie bulgotał i może z tego powodu wylać się z małej chochli. W rondelku dodaj sól do przecieru pomidorowego. W tym samym momencie, jeśli chcesz, możesz dodać czarny mielony pieprz. Sok można również przygotować bez przypraw. I sól i pieprz już przed użyciem.
Krok 5:
Umieść garnek przecieru pomidorowego na średnim ogniu i zagotuj. Nie można umieścić soku na dużym ogniu, ponieważ będzie mocno bulgotać, więc gorący sok może dostać się na ciebie, co doprowadzi do poparzenia. Podczas gotowania na powierzchni soku pomidorowego utworzy się piana. Nie musisz go usuwać, sama pianka stopniowo spadnie. Gotuj sok pomidorowy, od czasu do czasu mieszając, 10-15 minut po ugotowaniu. Czas gotowania zależy od dojrzałości twojego pomidor.
Krok 6:
Aby sok pomidorowy był bardziej jednolity, przetrzyj go przez sito. Pozwoli to pozbyć się małych cząstek skóry i nasion. Wlej przygotowany sok pomidorowy z powrotem do rondla i ponownie podgrzej.
Krok 7:
Przygotuj szklane pojemniki, w których będzie przechowywany sok. Wcześniej wysterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny dogodny sposób: w piekarniku, na parze, w wodzie, a nawet w kuchence mikrofalowej.
Krok 8:
Wlej gotowy gorący sok do wysterylizowanych słoików, zwiń lub Zamknij sterylnymi pokrywkami. Odwróć słoiki z sokiem i przykryj je kocem lub kocem, pozwól sokowi całkowicie ostygnąć. Następnego dnia przechowuj sok pomidorowy. Najlepiej przechowywać przygotowany produkt w piwnicy lub piwnicy, zawsze jest chłodno i ciemno. Nie zaleca się przechowywania soku bez sterylizacji dłużej niż 2 lata.
jeśli nie masz blendera, pomidory można przepuścić przez maszynę do mięsa. Nie polecam jednak używania sokowirówki, ponieważ przepuszczając pomidory przez sokowirówkę, na wyjściu otrzymasz sok bez miąższu, całe ciasto pozostanie w specjalnej komorze. Taki sok będzie mniej nasycony zarówno smakiem, jak i konsystencją.
do przygotowania soku pomidorowego użyłam soczystych pomidorów azerbejdżańskich. Z tej ilości składników otrzymałem około 950 ml. domowy sok, który jest współmierny do opakowania soku w sklepie. Oczywiście ilość soku zależy od wielu czynników. Po pierwsze, mięsistość i soczystość Twoich pomidorów. Po drugie, moc blendera. Po trzecie, ilość uzyskanego soku zależy od tego, jak dokładnie zmielisz przecier pomidorowy przez sito. Ogólnie rzecz biorąc, możesz skończyć z inną ilością gotowego produktu.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g