marynowane fale

niesamowicie pyszny przepis na marynowane grzyby! W domu uwielbiam marynowane grzyby. W końcu można je spożywać jako osobne danie lub podawać z jakimś dodatkiem. Marynowane falbanki z ziemniakami to tylko przejadanie się!
VictoriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 60 % 3 g
22 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h 30 min

1. Sortujemy fale, dobrze myjemy każdy grzyb osobno. Odcinamy nogi, zostawiamy tylko czapki.
2. Moczymy w osolonej wodzie przez jeden dzień, zmieniamy wodę 2-3 razy. Następnie spłucz ponownie.
3. Wkładamy patelnię do ognia, solimy na 3 litry wody 3 łyżki. l sól, gotuj na małym ogniu przez pół godziny, gdy zacznie się tworzyć piana, usuń ją.
4. Włóż fale do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
5. Wlej wodę do rondla i dodaj wszystkie składniki marynaty. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie, obierz ząbki czosnku.
6. Gdy marynata się zagotuje, rozłóż warzywa i grzyby, gotuj przez kwadrans.
7. W wysterylizowanych słoikach układamy fale i zalewamy wrzącą marynatą. Jeśli przygotowujemy przedmiot na zimę, zwijamy pokrywki i przechowujemy w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Falochrony - 22   kcal/100g

Podobne przepisy