skład / składniki
metoda gotowania
1. Sortujemy fale, dobrze myjemy każdy grzyb osobno. Odcinamy nogi, zostawiamy tylko czapki.
2. Moczymy w osolonej wodzie przez jeden dzień, zmieniamy wodę 2-3 razy. Następnie spłucz ponownie.
3. Wkładamy patelnię do ognia, solimy na 3 litry wody 3 łyżki. l sól, gotuj na małym ogniu przez pół godziny, gdy zacznie się tworzyć piana, usuń ją.
4. Włóż fale do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
5. Wlej wodę do rondla i dodaj wszystkie składniki marynaty. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie, obierz ząbki czosnku.
6. Gdy marynata się zagotuje, rozłóż warzywa i grzyby, gotuj przez kwadrans.
7. W wysterylizowanych słoikach układamy fale i zalewamy wrzącą marynatą. Jeśli przygotowujemy przedmiot na zimę, zwijamy pokrywki i przechowujemy w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Falochrony - 22 kcal/100g