skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W lekko ciepłym mleku (30os) wbij jajko i delikatnie wymieszaj trzepaczką, nie ubijając masy. Następnie dodaj cukier i drożdże i mieszaj, aż się rozpuszczą. Wlej olej roślinny i ponownie wymieszaj trzepaczką. Zaczynamy wprowadzać mąkę przesianą przez sito z solą. Najpierw wymieszaj ciasto drewnianą łyżką, a następnie ugniataj rękami. Ciasto powinno być trochę lepkie. Przykryj ciasto ręcznikiem i umieść je w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Krok 2:
Umyj jabłka, osusz i pokrój w drobną kostkę. Przenosimy je na patelnię. Pokrojone jabłka lekko podsmażamy na maśle. Następnie dodaj cukier i cynamon, wymieszaj i smaż dalej, aż cukier zacznie karmelizować.
Krok 3:
Na bardzo drobnej tarce zetrzyj skórkę całej pomarańczy, wyciśnij sok z miąższu za pomocą ręcznej sokowirówki. Borówka brusznica (250 gr.)) myjemy pod wodą i przenosimy do rondla, dodajemy miód, skórkę i sok pomarańczowy. Podpalamy patelnię, mieszamy wszystkie składniki i gotujemy sos przez 10 minut. Następnie zmiel połowę sosu w blenederze i ponownie przenieś do rondla, gotuj sos przez kolejne 15 minut. Przenieś gorący sos do jabłek.
Krok 4:
Dodaj dżem wiśniowy do tej samej patelni. Wskazane jest, aby dżem był z całymi jagodami. Wymieszaj zawartość patelni. Nadzienie do ciasta jest gotowe.
Krok 5:
W tym czasie ciasto musiało wzrosnąć co najmniej 2 razy. Posyp trochę mąki i zagniataj ciasto, aby wydostać się nadmiar dwutlenku węgla.
Krok 6:
Odetnij większość ciasta, pozostawiając trochę ciasta do wykonania siatki na cieście. Z dużej części rozwałkuj duże koło i przenieś je na okrągłe naczynie do pieczenia nasmarowane olejem roślinnym. Tworzymy dno i boki przyszłego ciasta.
Krok 7:
Rozłóż nadzienie i równomiernie rozprowadź na całym cieście, posyp pozostałymi jagodami borówki brusznicy (50 gr.).
Krok 8:
Z pozostałego ciasta rozwałkuj małą warstwę i pokrój ją w wąskie paski. Rozłóż te paski na cieście, tworząc siatkę. Ostrożnie zawiń boki ciasta. Nasmaruj siatkę i bok ciasta ubitym jajkiem. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez 25-30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g