Zimowe pikantne ciasto noworoczne

pachnące ciasto miodowo-przyprawowe na rodzinne przyjęcie herbaciane! Zimowe wypieki są wyjątkowe, pełne aromatów przypraw, miodu i cytrusów. Jagody borówki brusznicy i czerwone wino nadają temu ciastu dodatkowy smak. Kawałek takiego ciasta z filiżanką aromatycznej gorącej herbaty rozgrzeje cię w mroźny zimowy wieczór.
NikaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 23-29 marca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 78 % 31 g
183 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W lekko ciepłym mleku (30os) wbij jajko i delikatnie wymieszaj trzepaczką, nie ubijając masy. Następnie dodaj cukier i drożdże i mieszaj, aż się rozpuszczą. Wlej olej roślinny i ponownie wymieszaj trzepaczką. Zaczynamy wprowadzać mąkę przesianą przez sito z solą. Najpierw wymieszaj ciasto drewnianą łyżką, a następnie ugniataj rękami. Ciasto powinno być trochę lepkie. Przykryj ciasto ręcznikiem i umieść je w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jabłka, osusz i pokrój w drobną kostkę. Przenosimy je na patelnię. Pokrojone jabłka lekko podsmażamy na maśle. Następnie dodaj cukier i cynamon, wymieszaj i smaż dalej, aż cukier zacznie karmelizować.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na bardzo drobnej tarce zetrzyj skórkę całej pomarańczy, wyciśnij sok z miąższu za pomocą ręcznej sokowirówki. Borówka brusznica (250 gr.)) myjemy pod wodą i przenosimy do rondla, dodajemy miód, skórkę i sok pomarańczowy. Podpalamy patelnię, mieszamy wszystkie składniki i gotujemy sos przez 10 minut. Następnie zmiel połowę sosu w blenederze i ponownie przenieś do rondla, gotuj sos przez kolejne 15 minut. Przenieś gorący sos do jabłek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj dżem wiśniowy do tej samej patelni. Wskazane jest, aby dżem był z całymi jagodami. Wymieszaj zawartość patelni. Nadzienie do ciasta jest gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie ciasto musiało wzrosnąć co najmniej 2 razy. Posyp trochę mąki i zagniataj ciasto, aby wydostać się nadmiar dwutlenku węgla.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odetnij większość ciasta, pozostawiając trochę ciasta do wykonania siatki na cieście. Z dużej części rozwałkuj duże koło i przenieś je na okrągłe naczynie do pieczenia nasmarowane olejem roślinnym. Tworzymy dno i boki przyszłego ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż nadzienie i równomiernie rozprowadź na całym cieście, posyp pozostałymi jagodami borówki brusznicy (50 gr.).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z pozostałego ciasta rozwałkuj małą warstwę i pokrój ją w wąskie paski. Rozłóż te paski na cieście, tworząc siatkę. Ostrożnie zawiń boki ciasta. Nasmaruj siatkę i bok ciasta ubitym jajkiem. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez 25-30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy