zimowa sałatka pomidorowa

uczta w puszkach w każdym słoiku!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 60 % 9 g
węglowodany 33 % 5 g
100 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

mam dużą rodzinę i wszyscy bardzo szanują wszelkiego rodzaju konserwy, a ja sam uwielbiam gotować i wszędzie szukam nowych przepisów. Znała ten przepis kulinarny od swojej teściowej i nauczyła go w Mołdawii.
do gotowania zwykle wybieram duże zielone lub twarde czerwone pomidory.
czego potrzebujemy do sałatki pomidorowej "Zima"(puszki 10 litrów):

pomidory kroimy na ćwiartki, duże owoce-na sześć części. Obierz korzenie i pokrój w paski. Pokrój cebulę w pierścienie średniej grubości. Posiekaj pietruszkę. Z papryki usuwamy rdzeń i wszystkie nasiona i kroimy w paski (ale nie drobno). Olej roślinny należy doprowadzić do wrzenia, gotować przez pięć minut i lekko ostudzić. Wlej go do dobrze umytych, rozgrzanych słoików i natychmiast połóż przyprawy – na słoiku kładę - 3 ziarna pieprzu – 2 szt. - goździki, 1 liść laurowy). Następnie układamy warzywa zmieszane z solą i octem. Następnie sterylizujemy słoiki we wrzącej wodzie przez co najmniej godzinę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g

Podobne przepisy