skład / składniki
metoda gotowania
mam dużą rodzinę i wszyscy bardzo szanują wszelkiego rodzaju konserwy, a ja sam uwielbiam gotować i wszędzie szukam nowych przepisów. Znała ten przepis kulinarny od swojej teściowej i nauczyła go w Mołdawii.
do gotowania zwykle wybieram duże zielone lub twarde czerwone pomidory.
czego potrzebujemy do sałatki pomidorowej "Zima"(puszki 10 litrów):
pomidory kroimy na ćwiartki, duże owoce-na sześć części. Obierz korzenie i pokrój w paski. Pokrój cebulę w pierścienie średniej grubości. Posiekaj pietruszkę. Z papryki usuwamy rdzeń i wszystkie nasiona i kroimy w paski (ale nie drobno). Olej roślinny należy doprowadzić do wrzenia, gotować przez pięć minut i lekko ostudzić. Wlej go do dobrze umytych, rozgrzanych słoików i natychmiast połóż przyprawy – na słoiku kładę - 3 ziarna pieprzu – 2 szt. - goździki, 1 liść laurowy). Następnie układamy warzywa zmieszane z solą i octem. Następnie sterylizujemy słoiki we wrzącej wodzie przez co najmniej godzinę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g

