skład / składniki
metoda gotowania
vinaigrette jest prawdopodobnie najpopularniejszą z sałatek zimowych. Żywa prezentacja i zdrowa zawartość sprawiają, że jest częstym gościem w naszych kuchniach. Jednak jego przygotowanie zajmuje dużo czasu, ponieważ większość z nich przeznacza się na przygotowanie produktów.
ten przepis jest dobry, ponieważ po spędzeniu jednego dnia na przygotowaniu tej sałatki można się nią cieszyć w dowolnym momencie.
buraki i marchewki opłucz pod bieżącą wodą i gotuj w rondlu do pełnej gotowości. Należy pamiętać, że marchewki gotuje się przez około godzinę, a buraki średniej wielkości przez około 1,5 godziny. Możesz sprawdzić warzywa pod kątem gotowości, przekłuwając je widelcem lub nożem kuchennym.
schłodzić gotowane warzywa, obrać i pokroić w kostkę.
ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Zanurz pokrojone ziemniaki w lekko osolonej wodzie, gotuj przez 5 minut. Powinien być gotowy, ale w żadnym wypadku nie powinien się gotować.
obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj.
wymieszaj wszystkie pokrojone warzywa w dużej misce, wkładając gotową kiszoną kapustę.
dokładnie umyj słoiki. Zagotuj pokrywki.
rozłóż winegret równomiernie w przygotowanych słoikach.
przygotuj marynatę do konserwacji. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla, zagotuj, dodaj sól, ocet i kontynuuj gotowanie marynaty przez kilka minut.
gotowaną marynatę wlać do słoików z winegretem.
wysterylizuj słoiki z sałatką. Aby to zrobić, połóż czysty ręcznik złożony w kilku warstwach na dnie dużej patelni, złóż słoiki z winegretem i zalej wodą o temperaturze pokojowej. Woda w garnku powinna zakrywać słoiki prawie do samych pokrywek, ale ich nie zakrywać. Przykryj słoiki sterylizowanymi pokrywkami. Gdy tylko woda w rondlu się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum, aby wrząca woda nie zagotowała się i nie wpadła do samych pojemników. W ten sposób gotuj słoiki z winegretem przez 15 minut, a następnie wyjmij je i zwiń.
umieść słoiki do góry nogami na dużej desce i przykryj kocem, aż ostygną. Następnie możesz umieścić go w ciemnym, chłodnym miejscu do przechowywania.
teraz możesz cieszyć się winegretem w dowolnym momencie i nie tracić czasu na jego gotowanie. Szczególnie zimowy winegret pomaga podczas wizyt nieoczekiwanych gości. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal / 100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g