winegret na zimę

Jasna zimowa sałatka jest na twoim stole w każdej chwili! Winegret na zimę to zdrowa klasyczna sałatka, którą można przygotować z wyprzedzeniem i cieszyć się jej uroczym smakiem do woli. Ze względu na zawartość wielu witamin i pierwiastków śladowych winegret doda witalności i wzmocni odporność wszystkich gospodarstw domowych!
likaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
30 kcal
IG: 57 / 0 / 43

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

vinaigrette jest prawdopodobnie najpopularniejszą z sałatek zimowych. Żywa prezentacja i zdrowa zawartość sprawiają, że jest częstym gościem w naszych kuchniach. Jednak jego przygotowanie zajmuje dużo czasu, ponieważ większość z nich przeznacza się na przygotowanie produktów.

ten przepis jest dobry, ponieważ po spędzeniu jednego dnia na przygotowaniu tej sałatki można się nią cieszyć w dowolnym momencie.

buraki i marchewki opłucz pod bieżącą wodą i gotuj w rondlu do pełnej gotowości. Należy pamiętać, że marchewki gotuje się przez około godzinę, a buraki średniej wielkości przez około 1,5 godziny. Możesz sprawdzić warzywa pod kątem gotowości, przekłuwając je widelcem lub nożem kuchennym.

schłodzić gotowane warzywa, obrać i pokroić w kostkę.

ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Zanurz pokrojone ziemniaki w lekko osolonej wodzie, gotuj przez 5 minut. Powinien być gotowy, ale w żadnym wypadku nie powinien się gotować.

obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj.

wymieszaj wszystkie pokrojone warzywa w dużej misce, wkładając gotową kiszoną kapustę.

dokładnie umyj słoiki. Zagotuj pokrywki.

rozłóż winegret równomiernie w przygotowanych słoikach.

przygotuj marynatę do konserwacji. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla, zagotuj, dodaj sól, ocet i kontynuuj gotowanie marynaty przez kilka minut.

gotowaną marynatę wlać do słoików z winegretem.

wysterylizuj słoiki z sałatką. Aby to zrobić, połóż czysty ręcznik złożony w kilku warstwach na dnie dużej patelni, złóż słoiki z winegretem i zalej wodą o temperaturze pokojowej. Woda w garnku powinna zakrywać słoiki prawie do samych pokrywek, ale ich nie zakrywać. Przykryj słoiki sterylizowanymi pokrywkami. Gdy tylko woda w rondlu się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum, aby wrząca woda nie zagotowała się i nie wpadła do samych pojemników. W ten sposób gotuj słoiki z winegretem przez 15 minut, a następnie wyjmij je i zwiń.

umieść słoiki do góry nogami na dużej desce i przykryj kocem, aż ostygną. Następnie możesz umieścić go w ciemnym, chłodnym miejscu do przechowywania.

teraz możesz cieszyć się winegretem w dowolnym momencie i nie tracić czasu na jego gotowanie. Szczególnie zimowy winegret pomaga podczas wizyt nieoczekiwanych gości. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal / 100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy