marynowana papryka z miodem na zimę
skład / składniki
30
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy składniki. Papryka lepiej wybrać różne kolory i średniej wielkości
Krok 2:
Umyj paprykę, odetnij ogony i usuń strąk nasienny
Krok 3:
Gotowanie marynaty. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, miód i sól. Lepiej jest wziąć szerokie naczynia
Krok 4:
Dodaj olej roślinny i ocet, zagotuj
Krok 5:
Zanurz przygotowany pieprz w marynacie
Krok 6:
Ponownie zagotuj, gdy marynata się zagotuje, pieprz powinien gotować się w nim przez 5 minut. Paprykę należy okresowo mieszać, aby równomiernie się rozgrzała.
Krok 7:
Tymczasem na dnie wysterylizowanych słoików kładziemy posiekany czosnek i natkę pietruszki
Krok 8:
Mocno włóż pieprz do słoików, zalej marynatą i zwiń
Krok 9:
Odwróć puszki do góry nogami i owiń ciepłym kocem, aż całkowicie ostygną.
Krok 10:
Nasza papryka na zimę jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g