skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z pomidorów i ogórków na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Oczywiście takie przygotowanie należy wykonać w sezonie warzywnym i wziąć pomidory gruntowe, ogórki i paprykę.
Krok 2:
Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w pierścienie lub półpierścienie (w zależności od grubości ogórka.
Krok 3:
Umyj pomidory, osusz, usuń łodygi i pokrój w grube plasterki. Polecam używanie pomidorów w kształcie śliwki do wykrojów - mają grubą skórkę i dobrze zachowują swój kształt.
Krok 4:
Umyj paprykę, Usuń szypułki i nasiona, pokrój w cienkie paski.
Krok 5:
Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie.
Krok 6:
Wymieszaj wszystkie posiekane warzywa, dodaj posiekany czosnek. Przepuściłem goździki przez prasę, ale możesz zetrzeć czosnek na drobnej tarce lub po prostu posiekać ostrym nożem.
Krok 7:
Posolić warzywa.
Krok 8:
Dodaj cukier.
Krok 9:
Wlej olej roślinny.
Krok 10:
Wlej ocet. W tym przepisie stosuje się ocet 6-9%, ale jeśli masz esencję, rozcieńcz ją wodą w stosunku 1: 8.
Krok 11:
Umieść wszystkie warzywa w naczyniu z grubym dnem i umieść na małym ogniu.
Krok 12:
Gotuj na minimalnym ogniu przez około 20 minut. Sałatka znacznie zmniejszy objętość.
Krok 13:
Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Wlewam trochę wody do słoików i wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz je wysterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub po prostu parzyć wrzącą wodą lub trzymać na parze. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut.
Krok 14:
Ułóż sałatkę w słoikach i szczelnie zamknij pokrywkami lub zwiń. Sterylizacja nie jest wymagana.
Krok 15:
Smacznego!
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g