Sałatka ogórki pomidory na zimę bez sterylizacji

przekąska, pikantna, jasna, o wyraźnym smaku! Sałatka ogórkowa pomidory na zimę bez sterylizacji nie raz pomogą Ci w zimie. Zawartość takiego słoika może być podawana jako dodatek do dania głównego lub jako smaczny i zdrowy dodatek, wstępnie podgrzany.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 55 % 6 g
59 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z pomidorów i ogórków na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Oczywiście takie przygotowanie należy wykonać w sezonie warzywnym i wziąć pomidory gruntowe, ogórki i paprykę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w pierścienie lub półpierścienie (w zależności od grubości ogórka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory, osusz, usuń łodygi i pokrój w grube plasterki. Polecam używanie pomidorów w kształcie śliwki do wykrojów - mają grubą skórkę i dobrze zachowują swój kształt.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj paprykę, Usuń szypułki i nasiona, pokrój w cienkie paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystkie posiekane warzywa, dodaj posiekany czosnek. Przepuściłem goździki przez prasę, ale możesz zetrzeć czosnek na drobnej tarce lub po prostu posiekać ostrym nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posolić warzywa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj cukier.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej olej roślinny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej ocet. W tym przepisie stosuje się ocet 6-9%, ale jeśli masz esencję, rozcieńcz ją wodą w stosunku 1: 8.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść wszystkie warzywa w naczyniu z grubym dnem i umieść na małym ogniu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotuj na minimalnym ogniu przez około 20 minut. Sałatka znacznie zmniejszy objętość.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Wlewam trochę wody do słoików i wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz je wysterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub po prostu parzyć wrzącą wodą lub trzymać na parze. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż sałatkę w słoikach i szczelnie zamknij pokrywkami lub zwiń. Sterylizacja nie jest wymagana.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego!

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy