skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ostrą cukinię Adjiki na zimę, potrzebujemy 1,5 kilograma dowolnej cukinii, obranej ze skóry i nasion (jeśli cukinia jest młoda, nie można jej obrać). A także jeden kilogram pomidorów, dowolnej odmiany, nawet nie piękne i brązowe pomidory będą pasować. Będziesz także potrzebował 300 gramów papryki i marchwi. I Żadna adjika nie obejdzie się bez ostrej ostrej papryki chili i czosnku (2-3 głowy), dodajemy je do smaku.
Krok 2:
Przygotuj wszystkie warzywa. Warzywa myjemy, suszymy, obieramy i kroimy na kawałki, aby można je było zmielić w maszynce do mięsa. Usuwamy nasiona z papryki i pozostawiamy nasiona papryki chili, zachowują one całą ostrość.
Krok 3:
Przekręcamy wszystkie warzywa w maszynce do mięsa. Ruszt na maszynce do mięsa musi być duży, w przeciwnym razie warzywa będą trudne do skręcenia. Przede wszystkim przekręcamy paprykę i czosnek. Lepiej jest wziąć czerwony pieprz do Adjiki, aby gotowa adjika miała bogaty czerwony kolor. Warzywa lepiej zmieniać na przemian, aby maszynka do mięsa nie zatykała się, a pomidory nie dławiły się, a ponadto Adjika jest natychmiast mieszana.
Krok 4:
Skręcenie wszystkich składników zajmuje nie więcej niż 5 minut. Na kuchence kładziemy aromatyczną mieszankę warzywną i doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, ciągle mieszając. Następnie zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy adjika przez 30 minut.
Krok 5:
Po pół godzinie gotowania dodaj 2 łyżki soli i cukru do Adjiki. Sól należy użyć dużej lub specjalnej do solenia. Cukier bierzemy bez zjeżdżalni lub 50 gramów.
Krok 6:
Wlej 100 mililitrów octu 9% i bezwonnego oleju roślinnego do ostrej Adjiki z cukinii. Dobrze wymieszaj i gotuj adjika przez kolejne 10 minut. W tym momencie adjik musi spróbować. W razie potrzeby możesz dodać więcej ostrości lub soli, a następnie będziesz musiał gotować przez kolejne 5 minut.
Krok 7:
Ułóż gotową gorącą adżikę z cukinii w czystych, suchych słoikach. Myję słoiki sodą i suszę w piekarniku przez 5-10 minut. Sterylizacja słoików nie jest konieczna.
Krok 8:
Natychmiast zwiń gorące słoiki z adjiką, Odwróć słoiki pokrywką do dołu, zawiń w koc lub koc i pozostaw do ostygnięcia na 12-24 godziny.
z podanej liczby składników uzyskuje się 3 litry Adjiki z ostrej cukinii na zimę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g