adjika z cukinii ostra na zimę

cóż, bardzo prosty przepis na przygotowanie sosu do każdego dania! Szybki, prosty i bardzo smaczny! Pikantna adjika z cukinii na zimową przekąskę polizasz palce, pasuje do mięsa, drobiu, gotowanych ziemniaków, możesz po prostu posmarować kanapkę.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
54 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ostrą cukinię Adjiki na zimę, potrzebujemy 1,5 kilograma dowolnej cukinii, obranej ze skóry i nasion (jeśli cukinia jest młoda, nie można jej obrać). A także jeden kilogram pomidorów, dowolnej odmiany, nawet nie piękne i brązowe pomidory będą pasować. Będziesz także potrzebował 300 gramów papryki i marchwi. I Żadna adjika nie obejdzie się bez ostrej ostrej papryki chili i czosnku (2-3 głowy), dodajemy je do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj wszystkie warzywa. Warzywa myjemy, suszymy, obieramy i kroimy na kawałki, aby można je było zmielić w maszynce do mięsa. Usuwamy nasiona z papryki i pozostawiamy nasiona papryki chili, zachowują one całą ostrość.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przekręcamy wszystkie warzywa w maszynce do mięsa. Ruszt na maszynce do mięsa musi być duży, w przeciwnym razie warzywa będą trudne do skręcenia. Przede wszystkim przekręcamy paprykę i czosnek. Lepiej jest wziąć czerwony pieprz do Adjiki, aby gotowa adjika miała bogaty czerwony kolor. Warzywa lepiej zmieniać na przemian, aby maszynka do mięsa nie zatykała się, a pomidory nie dławiły się, a ponadto Adjika jest natychmiast mieszana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Skręcenie wszystkich składników zajmuje nie więcej niż 5 minut. Na kuchence kładziemy aromatyczną mieszankę warzywną i doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, ciągle mieszając. Następnie zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy adjika przez 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po pół godzinie gotowania dodaj 2 łyżki soli i cukru do Adjiki. Sól należy użyć dużej lub specjalnej do solenia. Cukier bierzemy bez zjeżdżalni lub 50 gramów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej 100 mililitrów octu 9% i bezwonnego oleju roślinnego do ostrej Adjiki z cukinii. Dobrze wymieszaj i gotuj adjika przez kolejne 10 minut. W tym momencie adjik musi spróbować. W razie potrzeby możesz dodać więcej ostrości lub soli, a następnie będziesz musiał gotować przez kolejne 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż gotową gorącą adżikę z cukinii w czystych, suchych słoikach. Myję słoiki sodą i suszę w piekarniku przez 5-10 minut. Sterylizacja słoików nie jest konieczna.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Natychmiast zwiń gorące słoiki z adjiką, Odwróć słoiki pokrywką do dołu, zawiń w koc lub koc i pozostaw do ostygnięcia na 12-24 godziny.

z podanej liczby składników uzyskuje się 3 litry Adjiki z ostrej cukinii na zimę.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy