dżem z pigwy z orzechami włoskimi na zimę

dżem z pigwy z orzechami włoskimi hit jesieni. Pigwa to cierpki owoc o twardym miąższu i pozbawionym wyrazu smaku, całkowicie nieodpowiedni do świeżego jedzenia. Ale wszystko się zmienia, jeśli pigwa zostanie poddana obróbce cieplnej. Niesamowity dżem stanie się Twoim ulubionym.
KomarovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 90 % 38 g
176 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D

dzięki zwiększonej zawartości pektyny bez długotrwałego gotowania pigwy można uzyskać gęste, aromatyczne dżemy, dżemy, marmolady i inne podobne desery. Oferuję prosty przepis na dżem z pigwy z orzechami włoskimi. Pigwa świetnie komponuje się z jabłkami, gruszkami, orzechami i cytrusami. Do dżemu możesz dodać tradycyjne dodatki według własnych upodobań-skórkę z cytryny, anyż, wanilię, suszoną lub świeżą miętę. Dodatki te pozwolą uzyskać różne odcienie smaku w oparciu o podstawową recepturę. Każda gospodyni domowa poradzi sobie z gotowaniem, dżem będzie gęsty i smaczny, jeśli zastosujesz się do przepisu. Wybierając pigwę, zwróć uwagę na duże okazy bez wejść robaków. Owoc powinien mieć wyraźny aromat.
usuń skórkę z cytryny ostrym nożem. Pokrój go w cienkie paski. Wyciśnij sok.
umyj pigwę, Usuń puch szczotką, wytrzyj owoc. Ostrym nożem pokrój pigwę na 4 części usuń rdzeń i w razie potrzeby wyczyść kanały robaków. Pokrój owoce na małe kawałki i polej sokiem z cytryny. Dodaj przygotowaną skórkę.
zagotuj syrop z cukru i wody. Zalej przygotowaną pigwę gorącym syropem, pozostaw na 12 godzin.
gotuj deser przez 10 minut na minimalnym ogniu. Pozostaw na 12 godzin.
kontynuuj gotowanie w dwóch seriach przez 5 minut, a następnie całkowite ochłodzenie. Dodaj grubo posiekane orzechy włoskie, kwas cytrynowy i wanilię. Gotuj przez 5 minut, dodaj gałązkę świeżej mięty i kontynuuj duszenie przez 2 minuty. Usuń miętę. Ułóż dżem na gorąco w wysterylizowanych słoikach, przykryj poparzonymi pokrywkami twist off, sprawdź szczelność.
dżem ma niesamowitą gęstą strukturę, która po schłodzeniu staje się jeszcze grubsza. Deser jest średnio słodki w smaku z lekką przyjemną kwaskowatością i niepowtarzalnym aromatem pigwy.
dżem tworzy gęste nadzienie do pasztecików i tartych ciast. Pachnący dżem napełni twój dom zapachem jesieni i zachwyci bliskich.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy