skład / składniki
metoda gotowania
dzięki zwiększonej zawartości pektyny bez długotrwałego gotowania pigwy można uzyskać gęste, aromatyczne dżemy, dżemy, marmolady i inne podobne desery. Oferuję prosty przepis na dżem z pigwy z orzechami włoskimi. Pigwa świetnie komponuje się z jabłkami, gruszkami, orzechami i cytrusami. Do dżemu możesz dodać tradycyjne dodatki według własnych upodobań-skórkę z cytryny, anyż, wanilię, suszoną lub świeżą miętę. Dodatki te pozwolą uzyskać różne odcienie smaku w oparciu o podstawową recepturę. Każda gospodyni domowa poradzi sobie z gotowaniem, dżem będzie gęsty i smaczny, jeśli zastosujesz się do przepisu. Wybierając pigwę, zwróć uwagę na duże okazy bez wejść robaków. Owoc powinien mieć wyraźny aromat.
usuń skórkę z cytryny ostrym nożem. Pokrój go w cienkie paski. Wyciśnij sok.
umyj pigwę, Usuń puch szczotką, wytrzyj owoc. Ostrym nożem pokrój pigwę na 4 części usuń rdzeń i w razie potrzeby wyczyść kanały robaków. Pokrój owoce na małe kawałki i polej sokiem z cytryny. Dodaj przygotowaną skórkę.
zagotuj syrop z cukru i wody. Zalej przygotowaną pigwę gorącym syropem, pozostaw na 12 godzin.
gotuj deser przez 10 minut na minimalnym ogniu. Pozostaw na 12 godzin.
kontynuuj gotowanie w dwóch seriach przez 5 minut, a następnie całkowite ochłodzenie. Dodaj grubo posiekane orzechy włoskie, kwas cytrynowy i wanilię. Gotuj przez 5 minut, dodaj gałązkę świeżej mięty i kontynuuj duszenie przez 2 minuty. Usuń miętę. Ułóż dżem na gorąco w wysterylizowanych słoikach, przykryj poparzonymi pokrywkami twist off, sprawdź szczelność.
dżem ma niesamowitą gęstą strukturę, która po schłodzeniu staje się jeszcze grubsza. Deser jest średnio słodki w smaku z lekką przyjemną kwaskowatością i niepowtarzalnym aromatem pigwy.
dżem tworzy gęste nadzienie do pasztecików i tartych ciast. Pachnący dżem napełni twój dom zapachem jesieni i zachwyci bliskich.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g