skład / składniki
metoda gotowania
w momencie gotowania nasze śliwki powinny być pozbawione pestek. Jeśli jeszcze ich nie wyczyściłeś, zajmij się tym. Następnie musisz posypać je dwoma kilogramami cukru w dużym pojemniku i dobrze wymieszać.
pojemność stawiamy na bardzo słaby płomień. Monitorujemy stan odpływów. Wkrótce zaczną wyciekać sok. Wymieszaj ten sok podczas gotowania. Wlej posiekany orzech do pojemnika. Nie zatrzymujemy mieszania. Po około 8 lub 10 minutach płyn się zagotuje. Może się to zdarzyć nieco później. Kiedy się zacznie, wlej do niej kakao. Ponownie czekamy na gotowanie. Wymieszaj, a po 40 minutach wrzuć masło do pojemnika.
Od tego momentu gotowanie trwa 20 minut, a ostatnie minuty będą ostateczne. Wciąż gorąca mieszanka przypominająca dżem wlewa się do słoików, które mocno dokręcamy pokrywkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g