dżem śliwkowy w czekoladzie na zimę bez pestek

dzieci będą zachwycone! Prosty przepis na specjalny dżem! Dżem śliwkowy w czekoladzie to pyszne połączenie jagód i czekolady, zaleca się miłośnikom słodyczy.
KarmelekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 83 % 49 g
274 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

w momencie gotowania nasze śliwki powinny być pozbawione pestek. Jeśli jeszcze ich nie wyczyściłeś, zajmij się tym. Następnie musisz posypać je dwoma kilogramami cukru w dużym pojemniku i dobrze wymieszać. 

 pojemność stawiamy na bardzo słaby płomień. Monitorujemy stan odpływów. Wkrótce zaczną wyciekać sok. Wymieszaj ten sok podczas gotowania. Wlej posiekany orzech do pojemnika. Nie zatrzymujemy mieszania. Po około 8 lub 10 minutach płyn się zagotuje. Może się to zdarzyć nieco później. Kiedy się zacznie, wlej do niej kakao. Ponownie czekamy na gotowanie. Wymieszaj, a po 40 minutach wrzuć masło do pojemnika.

  Od tego momentu gotowanie trwa 20 minut, a ostatnie minuty będą ostateczne. Wciąż gorąca mieszanka przypominająca dżem wlewa się do słoików, które mocno dokręcamy pokrywkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g

Podobne przepisy