skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do przygotowania. Pomidory powinny być dojrzałe, ale jędrne, wysokiej jakości i bez uszkodzeń zewnętrznych. Pomidory dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, pozwalamy wodzie spłynąć z owoców,a na każdym przekłuwamy drewnianą wykałaczką w miejscu mocowania łodygi. Pomoże to zachować integralność owoców podczas nalewania wrzącej wody.
Krok 2:
Natychmiast musisz przygotować słoiki do przedmiotu obrabianego. Małe szklane słoiki myjemy roztworem sody i sterylizujemy w łaźni wodnej lub w inny zwykły sprawdzony sposób. Wygodna metoda sterylizacji w piekarniku elektrycznym. Umyte i jeszcze wilgotne słoiki umieszczamy na grillu szyjką do dołu w zimnym piekarniku. Włącz piekarnik na 150 stopni i sterylizuj przez 20 minut. Pokrywki myjemy i gotujemy, suszymy.
Krok 3:
Oprócz pomidorów możesz użyć swoich ulubionych ziół do marynowania, na przykład pietruszka i koperek nadadzą kęsowi wspaniały aromat. Warzywa myjemy i suszymy na ręczniku papierowym. Ząbki czosnku obieramy z folii i kroimy w cienkie plasterki. Obierz cebulę z łuski i pokrój w pierścienie.
Krok 4:
W słoikach układamy czarny pieprz, ziele angielskie, goździki, ząbki czosnku, krążki cebuli i zioła. Na wierzchu mocno ułóż pomidory na ramionach słoików. Zalej wrzącą wodą, aby woda całkowicie zakryła zawartość słoików. Przykryj słoiki pokrywkami i pozostaw na 20 minut.
Krok 5:
Następnie wlej wodę ze słoików do rondla. Dodaj sól (koniecznie duży kamień), cukier i kwas cytrynowy. Kwas cytrynowy pozwoli pomidorom pozostać elastycznym i chrupiącym w obrabianym przedmiocie przez długi czas. Wymieszaj i podpal. Doprowadź marynatę do wrzenia.
Krok 6:
Wlej wrzącą marynatę z powrotem do słoików do wieszaków. Natychmiast zwiń słoiki z pokrywkami pomidorów. Odwracamy puszki do góry nogami i owijamy ciepłym kocem. Pozostaw na noc, aż całkowicie ostygnie w temperaturze pokojowej. Obrabiany przedmiot jest gotowy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g