pomidory na zimę są chrupiące

Prosty i smaczny zbiór pomidorów na zimę! Istnieje ogromna liczba różnych ciekawych przepisów na zbiory pomidorów na zimę. Możesz wybrać przepis według własnych upodobań. Najważniejsze jest trochę czasu i wysiłku, a zimą zachwycą Cię pyszne przekąski z tych wspaniałych warzyw. Interesujący jest przepis na takie pomidory, które po marynowaniu pozostaną chrupiące, smaczne i pachnące. Proces nie różni się zbytnio od zwykłego marynowania.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 10 g
42 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do przygotowania. Pomidory powinny być dojrzałe, ale jędrne, wysokiej jakości i bez uszkodzeń zewnętrznych. Pomidory dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, pozwalamy wodzie spłynąć z owoców,a na każdym przekłuwamy drewnianą wykałaczką w miejscu mocowania łodygi. Pomoże to zachować integralność owoców podczas nalewania wrzącej wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Natychmiast musisz przygotować słoiki do przedmiotu obrabianego. Małe szklane słoiki myjemy roztworem sody i sterylizujemy w łaźni wodnej lub w inny zwykły sprawdzony sposób. Wygodna metoda sterylizacji w piekarniku elektrycznym. Umyte i jeszcze wilgotne słoiki umieszczamy na grillu szyjką do dołu w zimnym piekarniku. Włącz piekarnik na 150 stopni i sterylizuj przez 20 minut. Pokrywki myjemy i gotujemy, suszymy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oprócz pomidorów możesz użyć swoich ulubionych ziół do marynowania, na przykład pietruszka i koperek nadadzą kęsowi wspaniały aromat. Warzywa myjemy i suszymy na ręczniku papierowym. Ząbki czosnku obieramy z folii i kroimy w cienkie plasterki. Obierz cebulę z łuski i pokrój w pierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W słoikach układamy czarny pieprz, ziele angielskie, goździki, ząbki czosnku, krążki cebuli i zioła. Na wierzchu mocno ułóż pomidory na ramionach słoików. Zalej wrzącą wodą, aby woda całkowicie zakryła zawartość słoików. Przykryj słoiki pokrywkami i pozostaw na 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej wodę ze słoików do rondla. Dodaj sól (koniecznie duży kamień), cukier i kwas cytrynowy. Kwas cytrynowy pozwoli pomidorom pozostać elastycznym i chrupiącym w obrabianym przedmiocie przez długi czas. Wymieszaj i podpal. Doprowadź marynatę do wrzenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wrzącą marynatę z powrotem do słoików do wieszaków. Natychmiast zwiń słoiki z pokrywkami pomidorów. Odwracamy puszki do góry nogami i owijamy ciepłym kocem. Pozostaw na noc, aż całkowicie ostygnie w temperaturze pokojowej. Obrabiany przedmiot jest gotowy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy