skład / składniki
metoda gotowania
usuwamy łodygi z wiśni, sortujemy, owoce powinny być wolne od plam i innych śladów zepsucia, gęste i dojrzałe. Wybrane pomidory. Przygotowane wiśnie układamy w słoikach, zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 7 minut.
umyj zwykłe pomidory, zmiel je blenderem w puree ze skórką. Wlej cukier i sól do powstałego pomidora, Wyślij do ognia, gotuj przez 5 minut od momentu wrzenia, usuń piankę w tym procesie. Wlej ocet do sosu pomidorowego, wymieszaj, usuń z ognia.
spuszczamy wodę ze słoików, a na jej miejsce wlewamy nadzienie pomidorowe, zwijamy puszki blaszanymi pokrywkami, odwracamy do góry nogami i owijamy ciepłym kocem. Po całkowitym ochłodzeniu, a to około dnia, puste miejsca są przenoszone do stałego miejsca przechowywania, do piwnicy lub piwnicy.
pyszne kęsy wiśni dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g