adjika z cukinii z koncentratem pomidorowym na zimę

apetyczna, pikantna, najsmaczniejsza przekąska! Adjika z cukinii z koncentratem pomidorowym jest przygotowywana bardzo prosto na zimę-najpierw musisz wszystko posiekać, a następnie ugotować. W rezultacie otrzymasz pachnącą, pikantną, umiarkowanie ostrą adżikę, która dzięki cukinii jest delikatniejsza.
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 56 % 9 g
83 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić adżikę z cukinii z koncentratem pomidorowym na zimę? Przygotuj składniki. Każda cukinia do Adjiki jest odpowiednia-młoda i niezbyt, nadal będą musiały zostać posiekane. Wziąłem też paprykę do smaku, nie ma jej w przepisie, po prostu ją kochamy. Czosnek do tego przepisu mierzy się szklanką, gram jest wskazany jako przybliżony. Wszystkie warzywa umyć i osuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli twoja cukinia jest stara, zdejmij z niej grubą skórę, a następnie pokrój i usuń nasiona. Używaj z nimi młodej cukinii. Przekręć cukinię przez maszynę do mięsa. Możesz je zmielić w blenderze, jeśli nie ma maszynki do mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli tak jak ja zdecydujesz się dodać paprykę, to też ją przewiń. I pomidory z ostrą papryką, jeśli używasz ich odpowiednio zamiast koncentratu pomidorowego i mielonej papryki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodatkowo przebiłem masę blenderem zanurzeniowym, uwielbiamy bardziej jednorodną adżikę. Ale możesz zostawić to teksturowane.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż cukinię (w moim przypadku razem z papryką) do dużego garnka do gotowania. Staraj się nie używać do tego celu naczyń aluminiowych — mogą się utleniać. Lepiej jest wziąć emaliowaną lub ze stali nierdzewnej. Dodaj ostrą czerwoną paprykę do warzyw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Koncentrat pomidorowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Olej roślinny (lepiej weź rafinowany, bezwonny).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól i cukier.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj składniki i umieść garnek na kuchence. Zrób mały ogień. Gotuj masę cukinii przez około godzinę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Obierz czosnek i przepuść go przez prasę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Złóż czosnek do osobnej miski.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej ocet do czosnku, wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gdy minie godzina gotowania, dodaj czosnek z octem do Adjiki. Mieszaj i gotuj masę przez kolejne 10 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Sterylizuj słoiki z pokrywkami w dowolny dogodny sposób. Podgrzewam je w piekarniku. Przeczytaj o innych metodach, klikając link na dole przepisu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż gorącą Adjikę w słoikach.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wlej go na samą górę. Natychmiast zamknij słoiki przygotowanymi pokrywkami.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Odwróć słoiki do góry nogami, w ten sposób dodatkowo sterylizujesz pokrywki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Owinąć słoiki adjika czymś ciepłym i pozostawić w tej formie, aż całkowicie ostygnie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Cukinia Adjika jest gotowa. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej. Smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy