skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić adżikę z cukinii z koncentratem pomidorowym na zimę? Przygotuj składniki. Każda cukinia do Adjiki jest odpowiednia-młoda i niezbyt, nadal będą musiały zostać posiekane. Wziąłem też paprykę do smaku, nie ma jej w przepisie, po prostu ją kochamy. Czosnek do tego przepisu mierzy się szklanką, gram jest wskazany jako przybliżony. Wszystkie warzywa umyć i osuszyć.
Krok 2:
Jeśli twoja cukinia jest stara, zdejmij z niej grubą skórę, a następnie pokrój i usuń nasiona. Używaj z nimi młodej cukinii. Przekręć cukinię przez maszynę do mięsa. Możesz je zmielić w blenderze, jeśli nie ma maszynki do mięsa.
Krok 3:
Jeśli tak jak ja zdecydujesz się dodać paprykę, to też ją przewiń. I pomidory z ostrą papryką, jeśli używasz ich odpowiednio zamiast koncentratu pomidorowego i mielonej papryki.
Krok 4:
Dodatkowo przebiłem masę blenderem zanurzeniowym, uwielbiamy bardziej jednorodną adżikę. Ale możesz zostawić to teksturowane.
Krok 5:
Włóż cukinię (w moim przypadku razem z papryką) do dużego garnka do gotowania. Staraj się nie używać do tego celu naczyń aluminiowych — mogą się utleniać. Lepiej jest wziąć emaliowaną lub ze stali nierdzewnej. Dodaj ostrą czerwoną paprykę do warzyw.
Krok 6:
Koncentrat pomidorowy.
Krok 7:
Olej roślinny (lepiej weź rafinowany, bezwonny).
Krok 8:
Sól i cukier.
Krok 9:
Wymieszaj składniki i umieść garnek na kuchence. Zrób mały ogień. Gotuj masę cukinii przez około godzinę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Krok 10:
Obierz czosnek i przepuść go przez prasę.
Krok 11:
Złóż czosnek do osobnej miski.
Krok 12:
Wlej ocet do czosnku, wymieszaj.
Krok 13:
Gdy minie godzina gotowania, dodaj czosnek z octem do Adjiki. Mieszaj i gotuj masę przez kolejne 10 minut.
Krok 14:
Sterylizuj słoiki z pokrywkami w dowolny dogodny sposób. Podgrzewam je w piekarniku. Przeczytaj o innych metodach, klikając link na dole przepisu.
Krok 15:
Rozłóż gorącą Adjikę w słoikach.
Krok 16:
Wlej go na samą górę. Natychmiast zamknij słoiki przygotowanymi pokrywkami.
Krok 17:
Odwróć słoiki do góry nogami, w ten sposób dodatkowo sterylizujesz pokrywki.
Krok 18:
Owinąć słoiki adjika czymś ciepłym i pozostawić w tej formie, aż całkowicie ostygnie.
Krok 19:
Cukinia Adjika jest gotowa. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej. Smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g