skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić dżem na zimę, weź jabłka, cukier i wodę.
Krok 2:
Jabłka obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Ten przepis jest interesujący, ponieważ jego przygotowanie wcale nie jest kłopotliwe, czyszczenie owoców z rdzeni spowoduje szczególną pracochłonność, ale proces ten jest bardzo prosty.
Krok 3:
Przykryj jabłka cukrem, wlej wodę i zagotuj na małym ogniu. Nawet przykrywam ten etap pokrywką, aby plasterki jabłek gotowały się w tym samym czasie, ponieważ istnieje taka tendencja, że niektóre plasterki wydają się wysychać i stają się twarde. Ale ważne jest, aby nie strawić-aby plasterki nie zamieniły się w owsiankę, Antonovka ma delikatną konsystencję. Dlatego ważne jest tutaj & quot; złoty środek & quot;.
Krok 4:
Ugotowane jabłka odstawić z pieca i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Powtórz tę technikę z doprowadzeniem do wrzenia trzy razy, w ostatnim gotowaniu doprowadź dżem do pełnej gotowości.
Krok 5:
Dżem jest gotowy, gdy jego kropla nie rozleje się na suchej powierzchni. Ostudzić dżem Antonovka na zimę i zamknąć w suchych słoikach, nie trzeba go sterylizować.
Krok 6:
Gotowy dżem jest bardzo piękny, podawaj go z pachnącą świeżo parzoną herbatą z naleśnikami, naleśnikami, warstwami z ciastami, udekoruj ciastami i ciastami w plasterkach. Miłego picia herbaty!
dżem jabłkowy Antonovka na zimę to wspaniały deser, którego historia gotowania ma głębokie korzenie historyczne. Dżem można przygotować na kilka sposobów, dziś proponuję jeden z nich, którego używam od dawna. Czasami wkładam mniej cukru, wtedy dżem musi być przechowywany w lodówce, ale okazuje się delikatniejszy w smaku. Sprawdzony przepis, plasterki jabłek są półprzezroczyste, jak bursztyn, wygląda bardzo pięknie i świątecznie. Taki dżem może stać się prawdziwą ozdobą Twojego stołu do herbaty. Ponadto kliny jabłkowe są wspaniałym dodatkiem do różnych dań deserowych. Pamiętaj, aby zrobić taki dżem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g