dżem jabłkowy Antonovka na zimę

przepis na piękny, bursztynowy dżem jabłkowy w plasterkach. Dżem jabłkowy Antonovka na zimę zawsze będzie przydatny. Zwykle robię to dla odmiany wśród wielu innych rodzajów dżemu. W końcu tak wspaniale jest postawić na stole kilka rodzajów dżemu na herbatę, aby każdy mógł wziąć smakołyk z jagód lub owoców do smaku! A gotowanie dżemu nie jest trudne, plasterki jabłek są szczególnie piękne i osobne podczas gotowania dżemu w małych porcjach.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 47 g
192 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić dżem na zimę, weź jabłka, cukier i wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłka obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Ten przepis jest interesujący, ponieważ jego przygotowanie wcale nie jest kłopotliwe, czyszczenie owoców z rdzeni spowoduje szczególną pracochłonność, ale proces ten jest bardzo prosty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj jabłka cukrem, wlej wodę i zagotuj na małym ogniu. Nawet przykrywam ten etap pokrywką, aby plasterki jabłek gotowały się w tym samym czasie, ponieważ istnieje taka tendencja, że niektóre plasterki wydają się wysychać i stają się twarde. Ale ważne jest, aby nie strawić-aby plasterki nie zamieniły się w owsiankę, Antonovka ma delikatną konsystencję. Dlatego ważne jest tutaj & quot; złoty środek & quot;.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotowane jabłka odstawić z pieca i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Powtórz tę technikę z doprowadzeniem do wrzenia trzy razy, w ostatnim gotowaniu doprowadź dżem do pełnej gotowości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dżem jest gotowy, gdy jego kropla nie rozleje się na suchej powierzchni. Ostudzić dżem Antonovka na zimę i zamknąć w suchych słoikach, nie trzeba go sterylizować.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowy dżem jest bardzo piękny, podawaj go z pachnącą świeżo parzoną herbatą z naleśnikami, naleśnikami, warstwami z ciastami, udekoruj ciastami i ciastami w plasterkach. Miłego picia herbaty!

dżem jabłkowy Antonovka na zimę to wspaniały deser, którego historia gotowania ma głębokie korzenie historyczne. Dżem można przygotować na kilka sposobów, dziś proponuję jeden z nich, którego używam od dawna. Czasami wkładam mniej cukru, wtedy dżem musi być przechowywany w lodówce, ale okazuje się delikatniejszy w smaku. Sprawdzony przepis, plasterki jabłek są półprzezroczyste, jak bursztyn, wygląda bardzo pięknie i świątecznie. Taki dżem może stać się prawdziwą ozdobą Twojego stołu do herbaty. Ponadto kliny jabłkowe są wspaniałym dodatkiem do różnych dań deserowych. Pamiętaj, aby zrobić taki dżem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy