kompot ze śliwki wiśniowej i cukinii na zimę

Oryginalny kompot o ciekawym smaku! Zaskocz rodzinę i gości! Wydawałoby się, że cukinia i śliwka wiśniowa są całkowicie niezgodne i włożyć cukinię do kompotu? Wielu może być sceptycznie nastawionych do tego pomysłu. Przyznaję, że też byłem wśród nich, ale kiedyś postanowiłem spróbować ugotować taki kompot-nie wiedziałem już, co zrobić ze śliwką wiśniową. Wynik przekroczył moje oczekiwania! Rodzina też przypadła do gustu. Teraz wśród zbiorów na zimę kompot ze śliwki wiśniowej i cukinii jest koniecznie obecny.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
45 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

1. Umyj cukinię i śliwkę wiśniową, osusz.

2. Włóż śliwkę wiśniową do wysterylizowanych słoików.

3. Cukinię pokroić w plasterki i dodać do śliwki wiśniowej.

4. Czasami, jeśli to możliwe (lub chcesz), wkładam gałązkę mięty - też możesz to zrobić. Doda ciekawej nuty do smaku. Ale możesz obejść się bez tego kroku.

5. Zalej zawartość słoika wrzącą wodą, zamknij sterylizowanymi pokrywkami. Pozwól słoikom stać w ten sposób przez pół godziny.

6. Czas minął-wlej płyn ze słoików do emaliowanej patelni, wlej do niej cukier i umieść na kuchence.

7. Doprowadź syrop do wrzenia, mieszając, aby wszystkie kryształy cukru się rozpuściły, a następnie gotuj przez minutę.

8. Wlej syrop z powrotem do słoików, zwiń je pokrywkami. Pozwól im ostygnąć do góry nogami, zawijając je w koc.

kompot ze śliwki wiśniowej i cukinii jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śliwka - 27   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy