skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj cukinię i śliwkę wiśniową, osusz.
2. Włóż śliwkę wiśniową do wysterylizowanych słoików.
3. Cukinię pokroić w plasterki i dodać do śliwki wiśniowej.
4. Czasami, jeśli to możliwe (lub chcesz), wkładam gałązkę mięty - też możesz to zrobić. Doda ciekawej nuty do smaku. Ale możesz obejść się bez tego kroku.
5. Zalej zawartość słoika wrzącą wodą, zamknij sterylizowanymi pokrywkami. Pozwól słoikom stać w ten sposób przez pół godziny.
6. Czas minął-wlej płyn ze słoików do emaliowanej patelni, wlej do niej cukier i umieść na kuchence.
7. Doprowadź syrop do wrzenia, mieszając, aby wszystkie kryształy cukru się rozpuściły, a następnie gotuj przez minutę.
8. Wlej syrop z powrotem do słoików, zwiń je pokrywkami. Pozwól im ostygnąć do góry nogami, zawijając je w koc.
kompot ze śliwki wiśniowej i cukinii jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śliwka - 27 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g