skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jeśli masz gorzkie bakłażany, możesz je przykryć solą, opłukać i osuszyć na około 20 minut, a następnie użyć w naczyniu. Ale od dawna tego nie robię, ponieważ nowoczesne odmiany bakłażana prawie nie mają goryczy i nie moczę ich tak, jak nie.
Krok 2:
Pokrój w paski niezbyt drobno.
Krok 3:
Pomidory biorę odmiany śmietany, ponieważ dobrze pasują do pomidora.
Krok 4:
Wlej sól i cukier do pomidora.
Krok 5:
Dodaj bakłażany do gotowanych pomidorów.
Krok 6:
Następnie posiekaj paprykę.
Krok 7:
Zmiel czosnek i ostrą paprykę. Ostrość przyszłej przekąski można regulować do woli i smaku.
Krok 8:
Dodaj czosnek 5 minut przed ugotowaniem bakłażana, wymieszaj.
Krok 9:
Ułóż gotową sałatkę w słoikach, zwiń, odwróć i zawiń.
aby przygotować taką przekąskę, potrzebujesz bakłażana, pomidorów i papryki. Najpierw przygotujemy wszystkie składniki. Warzywa należy umyć i wysuszyć. Pokrój pomidory na kawałki dla większej wygody, aby przejść przez maszynę do mięsa lub blender. Podpalamy, dodajemy sól, cukier i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie usuwamy miejsce, w którym rosła łodyga z bakłażana i kroimy w niezbyt małą i niezbyt dużą kostkę. Paprykę należy również usunąć nasiona i pokroić w paski. Do gotowanych pomidorów stopniowo dodajemy pokrojone bakłażany i gotujemy. Gdy bakłażan znów się zagotuje, włóż pieprz, wlej olej roślinny, wymieszaj i gotuj przez 30-45 minut na średnim ogniu. Przez cały czas bakłażany należy mieszać 2-3 razy. Zmiel czosnek i ostrą paprykę w blenderze lub w inny wygodny sposób. Pięć minut przed gotowaniem dodaj czosnek i ostrą paprykę, gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj ocet 9% wymieszać i wyłączyć gotową sałatkę z bakłażana. Bierzemy wstępnie wysterylizowane słoiki i wkładamy do słoików gotową gorącą przekąskę. Zwiń, odwróć i pamiętaj, aby owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Taka przystawka z bakłażana pasuje do każdego dania. I zadowolić nawet tych, którzy wcześniej nie lubili bakłażana. Smacznego dla wszystkich!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
aby dżem nie był kwaśny, a słoik z ogórkami nie eksplodował, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal / 100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g