bakłażan na zimę w polewie pomidorowej

niezwykły przepis na bakłażana i bardzo smaczny. Mamy już tradycję zbierania bakłażanów na zimę. I zawsze robimy różne i bardzo smaczne przepisy i oczywiście ten przepis nie ominął naszej uwagi. Takie bakłażany można podawać z mięsem lub dowolnym rodzajem przystawki!
pyszności od OliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 67 % 8 g
59 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli masz gorzkie bakłażany, możesz je przykryć solą, opłukać i osuszyć na około 20 minut, a następnie użyć w naczyniu. Ale od dawna tego nie robię, ponieważ nowoczesne odmiany bakłażana prawie nie mają goryczy i nie moczę ich tak, jak nie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój w paski niezbyt drobno.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidory biorę odmiany śmietany, ponieważ dobrze pasują do pomidora.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sól i cukier do pomidora.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj bakłażany do gotowanych pomidorów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie posiekaj paprykę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel czosnek i ostrą paprykę. Ostrość przyszłej przekąski można regulować do woli i smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj czosnek 5 minut przed ugotowaniem bakłażana, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż gotową sałatkę w słoikach, zwiń, odwróć i zawiń.

aby przygotować taką przekąskę, potrzebujesz bakłażana, pomidorów i papryki. Najpierw przygotujemy wszystkie składniki. Warzywa należy umyć i wysuszyć. Pokrój pomidory na kawałki dla większej wygody, aby przejść przez maszynę do mięsa lub blender. Podpalamy, dodajemy sól, cukier i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie usuwamy miejsce, w którym rosła łodyga z bakłażana i kroimy w niezbyt małą i niezbyt dużą kostkę. Paprykę należy również usunąć nasiona i pokroić w paski. Do gotowanych pomidorów stopniowo dodajemy pokrojone bakłażany i gotujemy. Gdy bakłażan znów się zagotuje, włóż pieprz, wlej olej roślinny, wymieszaj i gotuj przez 30-45 minut na średnim ogniu. Przez cały czas bakłażany należy mieszać 2-3 razy. Zmiel czosnek i ostrą paprykę w blenderze lub w inny wygodny sposób. Pięć minut przed gotowaniem dodaj czosnek i ostrą paprykę, gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj ocet 9% wymieszać i wyłączyć gotową sałatkę z bakłażana. Bierzemy wstępnie wysterylizowane słoiki i wkładamy do słoików gotową gorącą przekąskę. Zwiń, odwróć i pamiętaj, aby owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Taka przystawka z bakłażana pasuje do każdego dania. I zadowolić nawet tych, którzy wcześniej nie lubili bakłażana. Smacznego dla wszystkich!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

aby dżem nie był kwaśny, a słoik z ogórkami nie eksplodował, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal / 100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy