skład / składniki
metoda gotowania
jabłka to najprostsze owoce dostępne przez cały rok. Ale są odmiany, które nie są przechowywane, ale mają doskonały smak i jasny aromat. Proponuję ugotować dżem z odmiany "Chwała zwycięzcom", który jest przechowywany tylko do listopada. Dżem gotuje się przez 2 dni, ale główną częścią jest czekanie.Do przepisu wybierz dojrzałe, twarde jabłka bez uszkodzeń. Kwas cytrynowy w przepisie można zastąpić sokiem z cytryny.
jabłka opłucz, wytrzyj, usuń rdzeń. Pokrój owoce w plasterki o grubości 0,7 cm, włóż warstwę jabłek do nylonowej miski, posyp cukrem.
naprzemiennie warstwy cukru i jabłek przed zakończeniem surowca.Należy to zrobić szybko, zapobiegając brązowieniu owoców. Przykryj miskę bawełnianym ręcznikiem i pozostaw na 12 godzin.
odcedź powstały sok do rondla, gotuj przez 1 minutę. Jabłka polać gorącym sokiem. Pozostaw na 5 godzin pod pokrywką.
gotuj jabłka w trzech zestawach po 1, 3, 5 minuty na minimalnym ogniu, a następnie całkowicie ostudź. Na wszystkich etapach gotowania nie mieszaj dżemu, tylko lekko wstrząśnij. Pozostaw na 12 godzin do zaparzenia.
wysuszyć orzechy na suchej patelni lub w kuchence mikrofalowej, jeśli to możliwe, usunąć łuskę. W rondelku włóż przygotowane orzechy, liście laurowe, ziele angielskie i kwas cytrynowy. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Gotuj na minimalnym ogniu przez 5 minut, usuń liść laurowy.
wysterylizuj słoik, poparz pokrywkę. Włóż gorący dżem do słoika, szczelnie zamknij pokrywkę. Schłodzić i schować do szafka do przechowywania. Przechowywać przez 3 lata w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.
deser ma słodko-kwaśny smak o złożonym aromacie i orzechowym posmaku. Kliny wyglądają jak marmolada, a syrop jest przezroczysty, bursztynowy. Dżem doskonale nadaje się jako polewa do lodów, serników i naleśników. Plasterki jabłek można ozdobić domowymi ciastami, a syrop można wykorzystać do przygotowania napojów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g