dżem jabłkowy z orzechami włoskimi

Prosty dżem o niezwykłym smaku dla dzieci i dorosłych. Ciekawy i niezwykły przepis na jabłka z orzechami włoskimi przygotowuje się z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. i to jest główna intryga deseru. Zaskocz swoich gości i zachwyć bliskich niebanalną ucztą.
KomarovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 81 % 43 g
253 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D

jabłka to najprostsze owoce dostępne przez cały rok. Ale są odmiany, które nie są przechowywane, ale mają doskonały smak i jasny aromat. Proponuję ugotować dżem z odmiany "Chwała zwycięzcom", który jest przechowywany tylko do listopada. Dżem gotuje się przez 2 dni, ale główną częścią jest czekanie.Do przepisu wybierz dojrzałe, twarde jabłka bez uszkodzeń. Kwas cytrynowy w przepisie można zastąpić sokiem z cytryny.
jabłka opłucz, wytrzyj, usuń rdzeń. Pokrój owoce w plasterki o grubości 0,7 cm, włóż warstwę jabłek do nylonowej miski, posyp cukrem.
naprzemiennie warstwy cukru i jabłek przed zakończeniem surowca.Należy to zrobić szybko, zapobiegając brązowieniu owoców. Przykryj miskę bawełnianym ręcznikiem i pozostaw na 12 godzin.
odcedź powstały sok do rondla, gotuj przez 1 minutę. Jabłka polać gorącym sokiem. Pozostaw na 5 godzin pod pokrywką.
gotuj jabłka w trzech zestawach po 1, 3, 5 minuty na minimalnym ogniu, a następnie całkowicie ostudź. Na wszystkich etapach gotowania nie mieszaj dżemu, tylko lekko wstrząśnij. Pozostaw na 12 godzin do zaparzenia.
wysuszyć orzechy na suchej patelni lub w kuchence mikrofalowej, jeśli to możliwe, usunąć łuskę. W rondelku włóż przygotowane orzechy, liście laurowe, ziele angielskie i kwas cytrynowy. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Gotuj na minimalnym ogniu przez 5 minut, usuń liść laurowy.
wysterylizuj słoik, poparz pokrywkę. Włóż gorący dżem do słoika, szczelnie zamknij pokrywkę. Schłodzić i schować do szafka do przechowywania. Przechowywać przez 3 lata w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.
deser ma słodko-kwaśny smak o złożonym aromacie i orzechowym posmaku. Kliny wyglądają jak marmolada, a syrop jest przezroczysty, bursztynowy. Dżem doskonale nadaje się jako polewa do lodów, serników i naleśników. Plasterki jabłek można ozdobić domowymi ciastami, a syrop można wykorzystać do przygotowania napojów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy