arbuzy w słoikach na zimę bez sterylizacji

do dowolnego stołu, w dowolnym momencie! Arbuzy w słoikach na zimę bez sterylizacji są idealne jako dodatek do mięsa, ryb lub jako niezależna przekąska na każdą okazję. Spróbuj gotować przynajmniej raz, a może stanie się jednym z najbardziej lubianych.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
24 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak posolić arbuzy w słoikach bez sterylizacji? Przygotuj wszystkie składniki. Najlepiej zrobić to w sierpniu, kiedy rozpoczyna się główny sezon dojrzewania tych jagód. Wtedy możesz być pewien, że dojrzewają bez użycia chemii. Wybierz arbuzy, które nie są dojrzałe, słodkie i najlepiej z minimalną ilością ziaren. Arbuz, przed cięciem należy dokładnie umyć w ciepłej wodzie z mydłem i myjką, spłukać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek przygotuj słoiki i pokrywki na półfabrykaty. Umyj je gorącą wodą i sodą oczyszczoną i dokładnie spłucz. Wlej wodę o wysokości 2 centymetrów do czystych słoików i włóż do kuchenki mikrofalowej. Włącz pełną moc i sterylizuj przez 4 minuty. Lub podgrzewaj nad parą przez 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż Pokrywki do garnka i przykryj wodą, gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odetnij miąższ arbuza ze skórki bez dotykania białej części i pokrój na średnie kawałki. Powinny one swobodnie wchodzić i wyjmować ze słoika. Luźno ułóż kawałki arbuza w wysterylizowanym słoiku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagotuj wodę i napełnij słoiki arbuzów do samej góry. Przykryj pokrywkami i odstaw na 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odcedź bulion do garnka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cukier do rondla i wymieszaj. Cukier można wziąć nie tylko biały, ale także brązowy lub trzcinowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sól. Musi być koniecznie grubo zmielony i nie jodowany. Umieść na średnim ogniu i zagotuj. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej ocet do garnka i zdejmij z ognia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Natychmiast napełnij słoiki wrzącą marynatą i dokładnie zamknij przegotowanymi pokrywkami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odwróć słoiki do góry nogami i zawiń w ciepły koc. Pozostaw tak, aż całkowicie ostygnie. Następnie przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Idealnie jest to piwnica lub lodówka. Przed podaniem arbuz należy schłodzić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Arbuz - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy