Adjika pomidory, papryka, jabłka
skład / składniki
25
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wskazane produkty. Opłucz pomidory i jabłka, obierz marchewkę, paprykę i czosnek.
Krok 2:
W przestronnym rondlu ułóż drobno posiekane jabłka (bez rdzenia) i marchewki. Bardzo wygodne i szybkie jest zmielenie dużej ilości produktów w robocie kuchennym.
Krok 3:
Dodaj pomidory zmiażdżone na puree, usuwając wcześniej łodygi i zepsute miejsca.
Krok 4:
Słodka i pikantna papryka również zmiel na puree i dodaj do garnka. Umieść przygotowane produkty na ogniu i po ugotowaniu gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę pod pokrywką.
Krok 5:
Ostudź trochę adjika i włóż posiekany czosnek, cukier, sól, olej roślinny i ocet. Mieszaj, aż będzie gładka. Włóż do słoików i przekręć, nie wymaga sterylizacji.
ulubiony Zachód słońca na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal / 100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g