Sałatka Charlotte na zimę

Spróbuj zrobić tę prostą sałatkę w domu! Sałatka Charlotte na zimę to niesamowicie smaczne połączenie papryki i soczystych pomidorów. Taka sałatka jest przygotowywana prosto i dość szybko. Spędzając trochę czasu w kuchni, możesz zapewnić swojej rodzinie zdrowe witaminy przez cały rok. To danie nadaje się jako dodatek do dań mięsnych i rybnych. Można go po prostu jeść lub dodawać podczas gotowania gulaszu warzywnego.
kleszczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 73 % 8 g
54 kcal
IG: 63 / 0 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Obierz cebulę, umyj i pokrój w małe kostki. Wlej trochę oleju roślinnego na małą patelnię i smaż posiekaną cebulę przez 5-7 minut, aż stanie się przezroczysta.

2. Dokładnie umyj pomidory, pozwól im wyschnąć. Pomidory najpierw kroimy na połówki, a następnie ponownie dzielimy na dwie części. Pokrój ćwiartki pomidorów wzdłuż półpierścieni.

3. Paprykę również dokładnie myjemy, odcinamy szypułki. Pokrój paprykę na pół i wyjmij nasiona z wnętrza. Następnie pokrój paprykę w paski.

4. Bierzemy patelnię o odpowiedniej wielkości i wkładamy do niej pokrojone pomidory i paprykę. Smażoną cebulę wlewa się również do garnka z warzywami. Dodaj tam sól, cukier i wszystko dobrze wymieszaj. Stawiamy rondel na średnim ogniu i doprowadzamy jego zawartość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj sałatkę pod pokrywką przez pół godziny.

5. Dodaj 9-procentowy ocet (aby sałatka nie zakwaszała, a słoiki nie eksplodowały), wszystko ponownie wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

6. Przygotowujemy słoiki do konserwacji. Dokładnie je umyj, sterylizuj nad parą lub w piekarniku. Gotuj pokrywki w rondlu przez 5-7 minut.

7. Wlej jeszcze gorącą sałatkę do przygotowanego pojemnika i natychmiast zwiń sterylizowane pokrywki. Zwinięte słoiki kładziemy na twardej powierzchni pokrywkami do dołu i owijamy kocem lub kocem. W tym stanie pozostawiamy słoiki z sałatką, aż całkowicie ostygną pod nadzorem.

po ostygnięciu słoików można je przenieść do ciemnego, chłodnego miejsca - piwnicy, piwnicy lub lodówki. Taką sałatkę można przechowywać przez rok, ale zjada się ją bardzo szybko.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy