skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz cebulę, umyj i pokrój w małe kostki. Wlej trochę oleju roślinnego na małą patelnię i smaż posiekaną cebulę przez 5-7 minut, aż stanie się przezroczysta.
2. Dokładnie umyj pomidory, pozwól im wyschnąć. Pomidory najpierw kroimy na połówki, a następnie ponownie dzielimy na dwie części. Pokrój ćwiartki pomidorów wzdłuż półpierścieni.
3. Paprykę również dokładnie myjemy, odcinamy szypułki. Pokrój paprykę na pół i wyjmij nasiona z wnętrza. Następnie pokrój paprykę w paski.
4. Bierzemy patelnię o odpowiedniej wielkości i wkładamy do niej pokrojone pomidory i paprykę. Smażoną cebulę wlewa się również do garnka z warzywami. Dodaj tam sól, cukier i wszystko dobrze wymieszaj. Stawiamy rondel na średnim ogniu i doprowadzamy jego zawartość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj sałatkę pod pokrywką przez pół godziny.
5. Dodaj 9-procentowy ocet (aby sałatka nie zakwaszała, a słoiki nie eksplodowały), wszystko ponownie wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
6. Przygotowujemy słoiki do konserwacji. Dokładnie je umyj, sterylizuj nad parą lub w piekarniku. Gotuj pokrywki w rondlu przez 5-7 minut.
7. Wlej jeszcze gorącą sałatkę do przygotowanego pojemnika i natychmiast zwiń sterylizowane pokrywki. Zwinięte słoiki kładziemy na twardej powierzchni pokrywkami do dołu i owijamy kocem lub kocem. W tym stanie pozostawiamy słoiki z sałatką, aż całkowicie ostygną pod nadzorem.
po ostygnięciu słoików można je przenieść do ciemnego, chłodnego miejsca - piwnicy, piwnicy lub lodówki. Taką sałatkę można przechowywać przez rok, ale zjada się ją bardzo szybko.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g