skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić keczup pomidorowy na zimę? Przygotuj niezbędne produkty zgodnie z listą. Do tego przepisu odpowiednie mogą być warzywa nie najlepszej prezentacji: pomarszczone pomidory, mała papryka. Najważniejsze jest to, że warzywa nie są stare, ospałe, kwaśne, nie wydzielają nieprzyjemnego zapachu. Ze wszystkim innym nie będzie żadnych problemów. A jeśli tak się stanie, odejdą podczas gotowania.
Krok 2:
Dokładnie umyj wszystkie warzywa pod bieżącą wodą. Usuń łuskę z cebuli, opłucz ją. Jeśli to konieczne, oczyść warzywa, usuwając zepsute części. Nie musisz niczego wycierać warzyw - i tak je ugotujemy. Kolor papryki nie ma znaczenia, możesz wybrać jej smak i soczystość. Zmieszczą się czerwone, zielone i żółte papryki. Jeśli chcesz, możesz uzupełnić kompozycję ostrą papryką, doda pikanterii przyszłemu keczupowi.
Krok 3:
Aby ugotować dużą ilość warzyw, weź szeroki i głęboki garnek. Pokrój pomidory, paprykę i cebulę na duże kawałki, możesz pokroić na ćwiartki. Usuń nasiona i szypułki z papryki. U pomidora i u cebuli Usuń" tyłki & quot;.
Krok 4:
Przenieś pokrojone warzywa do rondla, zalej wodą. Wlej tyle wody, aby całkowicie przykryła warzywa.
Krok 5:
Włącz piec na małym ogniu i zacznij gotować warzywa, aż się ugotują. Pomidory powinny pęknąć, papryka może się czołgać, cebula też. To nic wielkiego.
Krok 6:
Gdy warzywa osiągną odpowiedni stan i dobrze się zagotują, zmiel je, aby usunąć skórkę, nasiona pomidorów. Skąd wiesz, czy warzywa są gotowe do wycierania? Jeśli widzisz, że zawartość garnka bardziej przypomina owsiankę, to już czas. Najpierw przetrzyj warzywa przez zwykły durszlak.
Krok 7:
Następnie weź sito. Im drobniejsze jest sito, tym lepszy i delikatniejszy będzie twój keczup. Jeśli nie jesteś zadowolony z konsystencji keczupu, możesz przetworzyć go blenderem do stanu puree.
Krok 8:
Włóż mieszankę warzywną z powrotem do garnka, umieść na kuchence i gotuj na małym ogniu, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Ta procedura zajęła mi około dwóch godzin. Możesz odejść mniej więcej. Okresowo mieszaj masę. Pod koniec gotowania posolić warzywa, dodać cukier i suche przyprawy do smaku. Spróbuj i zgłoś to, co uważasz za stosowne. Wlej ocet do keczupu, wymieszaj i natychmiast wyjmij z pieca.
Krok 9:
Sterylizuj szklane słoiki w dowolny sposób: na parze, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Zrobiłem to w piekarniku. Puszki o pojemności jednego litra i mniejszej wystarczą na 10 minut obróbki cieplnej w stabilnej temperaturze 120-150 stopni. Banki należy umieścić w już rozgrzanym piekarniku i odliczać od tego czas.
Krok 10:
Metalowe pokrywki gotować w wodzie przez 10-15 minut. Trzymaj je dokładnie we wrzącej wodzie przez co najmniej 10 minut, to ważne.
Krok 11:
Wlej gorący keczup do przygotowanych szklanych słoików i natychmiast zwiń. Odwróć słoiki do góry nogami, przykryj ciepłym kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zwijałem nie tylko słoiki, ale także małe butelki, które są łatwiejsze w użyciu do serwowania.
Krok 12:
Przechowuj domowy keczup pomidorowy w suchym, ciemnym, chłodnym miejscu bez bezpośredniego światła słonecznego.
gęstość domowego keczupu pomidorowego można zmieniać, dodając wrzącą wodę. Zrób to w kroku 8, jeśli uznasz to za stosowne. Jeśli uważasz, że sos jest zbyt rzadki, pozwól mu się zagotować, aby nadmiar wilgoci wyparował. Do zakupionego keczupu dodaje się specjalne zagęszczacze, w tym skrobię (ale tego nie zrobimy).
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g