bakłażany jak grzyby na zimę bez sterylizacji

Oryginalny, pikantny, niesamowicie pyszny! Bakłażany jak grzyby to przepis na pyszne przygotowanie na zimę bez sterylizacji. Dzięki szybkiemu przetwarzaniu są elastyczne,pachnące i smakują naprawdę jak grzyby.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
16 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bakłażany jak grzyby na zimę bez sterylizacji? Przede wszystkim przygotuj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania niebieskiego. Opłucz bakłażany i liście laurowe pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odetnij ogony z bakłażana i pokrój same owoce w plastry o grubości około jednego centymetra. Następnie podziel każde koło na pół lub na 4 części (zależy to od wielkości bakłażana, wystarczy pokroić je na 2 części, niezbyt duże).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij kawałki do głębokiego naczynia, użyłem garnka, ale możesz wziąć duży kubek. Posyp bakłażana dwiema łyżkami soli i dobrze wymieszaj. Pozostaw niebieskie do zaparzenia przez około 30 minut(w tym czasie sól wyciągnie z nich gorycz).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj słoiki — sterylizuj je zwykłą metodą. Zwykle robię to za pomocą piekarnika, wkładam wcześniej dobrze umyte słoiki i pokrywki do zimnego piekarnika, włączam tryb "góra-dół", ustawiam temperaturę na 190 stopni i odstawiam na 20 minut. Naczynia można sterylizować w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, wlej wodę (850 ml) do rondla, dodaj 1 łyżeczkę.sól, szczypta cukru i wlej ocet. Wyślij tam liść laurowy i ziarna pieprzu. Postaw patelnię na dużym ogniu i poczekaj, aż się zagotuje (ostrożnie za pomocą łyżeczki spróbuj marynaty, jeśli czegoś w niej brakuje, Dostosuj liczbę składników do swojego gustu).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy marynata się nagrzewa, napełnij bakłażany zimną wodą i natychmiast spuść wodę, jest to konieczne, aby pozbyć się powstałego soku i nadmiaru soli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do wrzącej marynaty wyślij około połowy pokrojonych kawałków bakłażana. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj bakłażany przez 10 minut. Bardzo ważne jest, jeśli pokroisz większe niebieskie, czas gotowania w marynacie może wzrosnąć, a jeśli wręcz przeciwnie, twoje kawałki są mniejsze, to odpowiednio czas gotowania zmniejszy się. Ważne jest, aby nie rozgotować bakłażana, w przeciwnym razie dostaniesz owsiankę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas gotowania niebieskiego obierz czosnek i pokrój go na wystarczająco duże kawałki, jak na zdjęciu. Ilość czosnku można zwiększyć lub zmniejszyć do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij pierwszą partię bakłażana z patelni, możesz to zrobić łyżką cedzakową. Zwiększ ogień na kuchence do maksimum i po kolejnym ugotowaniu marynaty wyślij Pozostałe bakłażany do ugotowania. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj ponownie Niebieski przez 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyślij pierwszą partię gotowanego bakłażana do gorącego wysterylizowanego słoika, wlej połowę porcji posiekanego czosnku na wierzch i włóż jeden liść laurowy z solanki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyślij drugą partię bakłażana po ugotowaniu do słoika, dodaj pozostały czosnek i lavrushkę. Dodaj marynatę do każdego słoika, w którym gotowano bakłażany.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zamknij słoiki pokrywkami, odwróć do góry nogami i zawiń w ręcznik. Po całkowitym ostygnięciu umieść pojemnik w chłodnym, ciemnym miejscu lub w lodówce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Otwórz słoik z półfabrykatem zimą i przygotuj najpiękniejszą przekąskę sałatkową. Aby to zrobić, odcedź marynatę ze słoika, wyślij bakłażana do salaterki, dodaj drobno posiekaną cebulę i zioła(koperek jest idealny), a następnie wlej trochę oleju roślinnego i wszystko dobrze wymieszaj. Sałatka jest gotowa, nie można odróżnić od grzybów! Smacznego!

z podanej liczby składników wyszły mi dwa słoiki po 700 mililitrów. Takie bakłażany są przechowywane przez kilka miesięcy.

podawaj sałatkę z bakłażana do pieczonych ziemniaków z piekarnika, do mięsa i nie tylko.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy