skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bakłażany jak grzyby na zimę bez sterylizacji? Przede wszystkim przygotuj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania niebieskiego. Opłucz bakłażany i liście laurowe pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Odetnij ogony z bakłażana i pokrój same owoce w plastry o grubości około jednego centymetra. Następnie podziel każde koło na pół lub na 4 części (zależy to od wielkości bakłażana, wystarczy pokroić je na 2 części, niezbyt duże).
Krok 3:
Wyślij kawałki do głębokiego naczynia, użyłem garnka, ale możesz wziąć duży kubek. Posyp bakłażana dwiema łyżkami soli i dobrze wymieszaj. Pozostaw niebieskie do zaparzenia przez około 30 minut(w tym czasie sól wyciągnie z nich gorycz).
Krok 4:
Przygotuj słoiki — sterylizuj je zwykłą metodą. Zwykle robię to za pomocą piekarnika, wkładam wcześniej dobrze umyte słoiki i pokrywki do zimnego piekarnika, włączam tryb "góra-dół", ustawiam temperaturę na 190 stopni i odstawiam na 20 minut. Naczynia można sterylizować w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
Krok 5:
Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, wlej wodę (850 ml) do rondla, dodaj 1 łyżeczkę.sól, szczypta cukru i wlej ocet. Wyślij tam liść laurowy i ziarna pieprzu. Postaw patelnię na dużym ogniu i poczekaj, aż się zagotuje (ostrożnie za pomocą łyżeczki spróbuj marynaty, jeśli czegoś w niej brakuje, Dostosuj liczbę składników do swojego gustu).
Krok 6:
Gdy marynata się nagrzewa, napełnij bakłażany zimną wodą i natychmiast spuść wodę, jest to konieczne, aby pozbyć się powstałego soku i nadmiaru soli.
Krok 7:
Do wrzącej marynaty wyślij około połowy pokrojonych kawałków bakłażana. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj bakłażany przez 10 minut. Bardzo ważne jest, jeśli pokroisz większe niebieskie, czas gotowania w marynacie może wzrosnąć, a jeśli wręcz przeciwnie, twoje kawałki są mniejsze, to odpowiednio czas gotowania zmniejszy się. Ważne jest, aby nie rozgotować bakłażana, w przeciwnym razie dostaniesz owsiankę.
Krok 8:
Podczas gotowania niebieskiego obierz czosnek i pokrój go na wystarczająco duże kawałki, jak na zdjęciu. Ilość czosnku można zwiększyć lub zmniejszyć do smaku.
Krok 9:
Wyjmij pierwszą partię bakłażana z patelni, możesz to zrobić łyżką cedzakową. Zwiększ ogień na kuchence do maksimum i po kolejnym ugotowaniu marynaty wyślij Pozostałe bakłażany do ugotowania. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj ponownie Niebieski przez 10 minut.
Krok 10:
Wyślij pierwszą partię gotowanego bakłażana do gorącego wysterylizowanego słoika, wlej połowę porcji posiekanego czosnku na wierzch i włóż jeden liść laurowy z solanki.
Krok 11:
Wyślij drugą partię bakłażana po ugotowaniu do słoika, dodaj pozostały czosnek i lavrushkę. Dodaj marynatę do każdego słoika, w którym gotowano bakłażany.
Krok 12:
Zamknij słoiki pokrywkami, odwróć do góry nogami i zawiń w ręcznik. Po całkowitym ostygnięciu umieść pojemnik w chłodnym, ciemnym miejscu lub w lodówce.
Krok 13:
Otwórz słoik z półfabrykatem zimą i przygotuj najpiękniejszą przekąskę sałatkową. Aby to zrobić, odcedź marynatę ze słoika, wyślij bakłażana do salaterki, dodaj drobno posiekaną cebulę i zioła(koperek jest idealny), a następnie wlej trochę oleju roślinnego i wszystko dobrze wymieszaj. Sałatka jest gotowa, nie można odróżnić od grzybów! Smacznego!
z podanej liczby składników wyszły mi dwa słoiki po 700 mililitrów. Takie bakłażany są przechowywane przez kilka miesięcy.
podawaj sałatkę z bakłażana do pieczonych ziemniaków z piekarnika, do mięsa i nie tylko.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g