skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj pomidory i ogórki pod bieżącą wodą. Opłucz również warzywa z brudu i kurzu, a następnie zalej wodą przez 20-30 minut, spuść wodę i osusz. Czosnek & nbsp; obrać z łuski, z korzenia chrzanu również zdjąć skórkę. Spłucz wodą. Podziel czosnek na plasterki i pokrój go na pół. Opłucz również gorzką paprykę i odetnij łodygę.
2. Przygotuj pojemnik do konserwacji warzyw. Dokładnie spłucz słoiki sodą oczyszczoną, wysterylizuj w piekarniku lub na parze. Zagotuj pokrywki.
3. Na dnie wysterylizowanego słoika połóż umyty korzeń chrzanu, ząbki czosnku. Dodaj zielenie. Pokrój również gorzką paprykę na pół i połóż jej kawałek na dnie słoika.
4. Następnie odetnij końcówkę ogórków i szczelnie włóż je do słoika. Między owocami ogórków można również umieścić kilka gałązek selera. Przekłuj łodygi pomidorów wykałaczką, nie do końca-gdzieś do środka owocu. Jest to konieczne, aby pomidory były dobrze solone i nie pękały podczas nalewania ich wrzącą wodą. Umieść pomidory na ogórkach w tym samym słoiku. Na pomidorach umieść również zioła i pół papryki.
5. Zagotuj wodę i wlej ją do słoików z pomidorami i ogórkami. Następnie przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw w tej pozycji przez około pół godziny.
6. Następnie przygotuj solankę do warzyw. Aby to zrobić, wlej czystą wodę do rondla, zagotuj i dodaj sól i cukier. Wszystko dobrze wymieszaj, aż sól i cukier całkowicie rozpuszczą się w wodzie.
7. Po tym, jak ogórki i pomidory stały we wrzącej wodzie, konieczne jest spuszczenie wody ze słoika do zlewu - nie będzie już potrzebna. I ponownie zalej warzywa gotowaną gorącą solanką. Pozostaw warzywa w solance na 15 minut, wcześniej przykryte czystą pokrywką.
8. Następnie spuść solankę z pomidorów i ogórków z powrotem na patelnię i dodaj trochę czystej wody. Umieść patelnię na kuchence, aby przygotować marynatę. Umieść mieszankę groszku na patelni. Przed gotowaniem wlej ocet jabłkowy do rondla. Marynata jest gotowa. Zalej ogórki i pomidory wrzącą marynatą i natychmiast zwiń słoiki.
udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 231 kcal/100g