ogórki i pomidory są słodkie na zimę

wypróbuj ten wszechstronny przepis na domowe pikle! Ogórki i słodkie pomidory na zimę tworzą niesamowicie ciekawe połączenie smakowe z nie mniej smaczną marynatą warzywną. Jest to bardzo wygodny przepis na konserwację dla tych, którzy nie mogą zdecydować, co jest smaczniejsze - marynowane ogórki lub pomidory. Ponadto w procesie gotowania można zmieniać liczbę tych i innych warzyw w zależności od preferencji smakowych.
zliuka17Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
15 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Umyj pomidory i ogórki pod bieżącą wodą. Opłucz również warzywa z brudu i kurzu, a następnie zalej wodą przez 20-30 minut, spuść wodę i osusz. Czosnek & nbsp; obrać z łuski, z korzenia chrzanu również zdjąć skórkę. Spłucz wodą. Podziel czosnek na plasterki i pokrój go na pół. Opłucz również gorzką paprykę i odetnij łodygę.

2. Przygotuj pojemnik do konserwacji warzyw. Dokładnie spłucz słoiki sodą oczyszczoną, wysterylizuj w piekarniku lub na parze. Zagotuj pokrywki.

3. Na dnie wysterylizowanego słoika połóż umyty korzeń chrzanu, ząbki czosnku. Dodaj zielenie. Pokrój również gorzką paprykę na pół i połóż jej kawałek na dnie słoika.

4. Następnie odetnij końcówkę ogórków i szczelnie włóż je do słoika. Między owocami ogórków można również umieścić kilka gałązek selera. Przekłuj łodygi pomidorów wykałaczką, nie do końca-gdzieś do środka owocu. Jest to konieczne, aby pomidory były dobrze solone i nie pękały podczas nalewania ich wrzącą wodą. Umieść pomidory na ogórkach w tym samym słoiku. Na pomidorach umieść również zioła i pół papryki.

5. Zagotuj wodę i wlej ją do słoików z pomidorami i ogórkami. Następnie przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw w tej pozycji przez około pół godziny.

6. Następnie przygotuj solankę do warzyw. Aby to zrobić, wlej czystą wodę do rondla, zagotuj i dodaj sól i cukier. Wszystko dobrze wymieszaj, aż sól i cukier całkowicie rozpuszczą się w wodzie.

7. Po tym, jak ogórki i pomidory stały we wrzącej wodzie, konieczne jest spuszczenie wody ze słoika do zlewu - nie będzie już potrzebna. I ponownie zalej warzywa gotowaną gorącą solanką. Pozostaw warzywa w solance na 15 minut, wcześniej przykryte czystą pokrywką.

8. Następnie spuść solankę z pomidorów i ogórków z powrotem na patelnię i dodaj trochę czystej wody. Umieść patelnię na kuchence, aby przygotować marynatę. Umieść mieszankę groszku na patelni. Przed gotowaniem wlej ocet jabłkowy do rondla. Marynata jest gotowa. Zalej ogórki i pomidory wrzącą marynatą i natychmiast zwiń słoiki.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mieszanka groszku pieprzowego - 231   kcal/100g

Podobne przepisy